https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler u Marzeny i Mariusza Górskich z Sośna w powiecie sępoleńskim. "Poczęstowali mnie najlepszą gęsiną w Polsce!"

Agnieszka Romanowicz
- Jest nam niezmiernie miło, kiedy taki autorytet kulinarny, jak pani Magda Gessler, w tak pochlebny sposób wyraża się o produktach jednego z naszych producentów – czytamy na wiejskiej e-skrzynce.
- Jest nam niezmiernie miło, kiedy taki autorytet kulinarny, jak pani Magda Gessler, w tak pochlebny sposób wyraża się o produktach jednego z naszych producentów – czytamy na wiejskiej e-skrzynce. Wiejska e-skrzynka
Magda Gessler gościła u Marzeny i Mariusza Górskich z Sośna, specjalizujących się w produkcji drobiu. – Poczęstowali mnie najlepszą gęsiną w Polsce! – zachwala popularna restauratorka.

Spis treści

Magda Gessler odwiedziła gospodarstwo Marzeny i Mariusza Górskich z Sośna w powiecie sępoleńskim. Są oni laureatami wielu nagród, w tym I miejsca w kategorii gospodarstw powyżej 100 ha w konkursie Rolnik Roku „Gazety Pomorskiej”.

Magda Gessler pojawiła się u nich związku z kuchenną rewolucją, którą w połowie listopada przeprowadziła w restauracji w Koronowie. Odcinek ma być wyemitowany w marcu przyszłego roku.

Bałam się gotować dla Magdy Gessler

- Na początku sądziłam, że ktoś robi sobie ze mnie żarty, gdy zadzwonili z telewizji z informacją, że Magda Gessler będzie robiła rewolucję w Koronowie i znaleźli nas w internecie, jako producentów gęsi i kaczek, i chcieliby nas odwiedzić – opowiada Marzena Górska. – Nie byłam pewna, czy mogę się podjąć spotkania z panią Gessler i jeszcze – Boże broń – gotować dla niej. Musiałam się naradzić z rodziną.

Kolejnego dnia gospodarze podjęli wyzwanie. Magda Gessler przyjechała do nich 14 listopada. Czym ją poczęstowali? - Czerniną z owocami na słodko-kwaśno, flaczkami z gęsich żołądków, sałatką z serduszek gęsich z kiszonym ogórkiem i majonezem, okrasą i smalcem z gęsi, kaczką pieczoną z jabłkiem i żurawiną, udem gęsim konfitowanym w tłuszczu i udem gęsim duszonym w śliwce korzennej.
- To rodzina, która mnie poczęstowała najlepszą gęsią w Polsce – powiedziała Magda Gessler.

Dumna wiejska e-skrzynka

Jakie wrażenie restauratorka zrobiła na państwu Górskich?
- Pani Magda jest bardzo rzeczowa, konkretna, ma mocny charakter i wielką wiedzę kulinarną – odpowiada pani Marzena. – Nauczyłam się od niej, żeby gęś do pieczenia zostawiać na dobę w solance. Nigdy tak nie robiłam, a dzięki solance mięso nie twardnieje i nie schnie. Rozmawiałyśmy też o doborze przypraw. Pani Magda była zachwycona majerankiem, mówiłyśmy o szałwii, cząbrze. W restauracji, którą zajęła się w Kronowie, zaserwowała pyszną zupę z cząbrem.

Tutaj znajdziesz wyjątkowy przepis Magdy Gessler na gęsinę

Konsekwencją wizyt Magdy Gessler u hodowców jest zwykle nawiązanie współpracy między producentami a restauratorami. W tym wypadku będzie podobnie. – Mamy już ustalone wstępne zapotrzebowanie – potwierdza Marzena Górska.
To niejedyna restauracja, z którą współpracują hodowcy z Sośna. Polecili oni Magdzie Gessler wiejską e-skrzynkę, żeby zerknęła na ofertę innych producentów i ich wyroby. - Jest nam niezmiernie miło, kiedy taki autorytet kulinarny jak pani Magda Gessler w tak pochlebny sposób wyraża się o produktach jednego z naszych producentów – czytamy na wiejskiej e-skrzynce.

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina

11 listopada br. Magda Gessler gościła w Kujawsko-Pomorskiem na Festiwalu Gęsi w Łojewie w powiecie inowrocławskim.

- Jestem dumna z tego, że my, Polacy, jesteśmy mądrymi ludźmi, ponieważ gęś jest najzdrowszym ptakiem. Jesteśmy w posiadaniu znajomości jej hodowli. Wiemy, jak gotować, żeby była najpyszniejsza i jak ją jeść, żeby być najzdrowszym. Nauczyłam się robić gęsi, rozpoznawać i popularyzować w całej Polsce. W tej chwili nie ma restauracji w Polsce, która by nie serwowała na 11 listopada gęsi. Bez niej nie ma polskiego święta! Święto św. Marcina jest świętem polskiej gęsi - mówiła w Łojewie Magda Gessler.

Organizatorem ogólnopolskiej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” jest Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski. Pierwsza akcja odbyła się w 2009 r. z symbolicznym udziałem gęsi, do którego doszło w czasie festynu z okazji odzyskania niepodległości na toruńskich Jordankach, gdy wmaszerowała wojskowa orkiestra dęta. - Na trasie jej przemarszu znajdował się kojec ze stadkiem gęsi, przywiezionych z zakładu badawczo-hodowlanego w Kołudzie Wielkiej, niedaleko Inowrocławia. Gdy orkiestra przechodziła obok kojca, nie wiadomo jak, gęsi wydostały się z ogrodzonego terenu i pomaszerowały za orkiestrą – czytamy na stronie internetowej akcji.
Odtąd gęsina zyskuje na popularności. - Nawet Prezydent RP, zainspirowany i namówiony przez województwo kujawsko-pomorskie, postanowił, że podczas przyjęcia dla korpusu dyplomatycznego z okazji Narodowego Święta Niepodległości, w pałacu prezydenckim będzie się serwować gęsinę – czytamy na czasnagesine.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska