Domowe piekarnie na kujawsko-pomorskiej wsi rozwijają swoją ofertę. Część z nich umieszcza swoje towary na platformach dla lokalnych gospodarzy, jak kujawsko-pomorski e-bazarek oraz wiejska e-skrzynka. Zachęcamy Państwa do kupowania pieczywa od lokalnych piekarzy. Wystarczy wybrać się na wieś w weekend, bo taki chleb nie starzeje się przez tydzień.
Chleby z kujawsko-pomorskich gospodarstw powstają na naturalnym zakwasie, bez ulepszaczy. - Elastyczny miękisz skrywa się pod chrupiącą skórką – zachwalają piekarze.
Niektórzy nadal pieką chleby w specjalnych piecach opalanych tylko drewnem. W ofercie mają chleby pszenne, żytnie, razowe, pszenno-żytnie oraz orkiszowe. Są gospodarze gotowi upiec chleb na życzenie: klient może wybrać sobie mąkę.
Do wyboru są też dodatki: siemię lniane, żurawina, kminek, czarnuszka, płatki owsiane.
Sprawdziliśmy, ile kosztuje prawdziwy, polski chleb. Zobaczcie w naszej galerii.
