Ognisko zachorowań wywołanych przez bakterie E. coli znajduje się na terenie Niemiec. Jednak odkąd wiadomo, że bakterie znaleziono na ogórkach (pochodzących z Hiszpanii), to tym warzywom zaczęli przyglądać się także polscy konsumenci.
Czy warzywa sprzedawane w Polsce są bezpieczne?
Klienci wolą nasze
- Nie przestałam kupować ogórków, bo teraz są tanie, ale sprawdzam, czy to aby nie hiszpański towar - mówi Janina Baranowska z Bydgoszczy.
- Polska nie importuje ogórków z Hiszpanii - zapewnia Stanisław Gazda, rzecznik Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy. - Informację o zachorowaniach w Niemczech, Główny Inspektor Sanitarny otrzymał poprzez System Wczesnego Ostrzegania i Alarmowania EWRS. Natychmiast rozpoczęło się jeszcze dokładniejsze monitorowanie rynku warzyw.
Polka zarażona bakterią EHEC trafiła do szpitala w Szczecinie
Co to za choroba?
Zespół hemolityczno - mocznicowy (HUS) wywołuje szczep E. coli (STEC). Zachorowania poprzedzone są najczęściej wystąpieniem biegunki z krwią. Choroba prowadzi do niewydolności nerek (żółtaczka, ściemnienie moczu, w skrajnych przypadkach bezmocz). W Niemczech do wczoraj zachorowało 329 osób.
Więcej na ten temat będzie można przeczytać we wtorek, w papierowym wydaniu "Gazety Pomorskiej"
Lokalny portal przedsiębiorców