Głównym czynnikiem wpływającym na tą zwyżkę jest silny wzrost gospodarczy w Azji.
Dzięki wzmożonemu zapotrzebowaniu Azji i Rosji na mleko i jego przetwory, obrót tymi artykułami w 2010 roku osiągnął historycznie wysoki poziom. A wzmożony popyt w dużej mierze został zaspokojony przez wzrost eksportu z Nowej Zelandii i USA. Specjaliści z FAO przewidują, że wskaźnik konsumpcji mleka w przeliczeniu na jednego mieszkańca w krajach rozwijających się wzrośnie z 66,4 kg do 67,5 kg.
Prognozy FAO ukazują również wzrost światowej produkcji przetworów mlecznych. Najnowsza prognoza dot. światowej produkcji przetworów mlecznych zakłada 710,7 mln ton za 2010 rok, więcej o 1,7 proc. niż przed rokiem. Przewidywane jest, że produkcja w krajach rozwiniętych wzrośnie o 1proc., a w krajach rozwijających się o 2,4 proc.