X Forum Rolnicze „Gazety Pomorskiej” organizujemy 2 grudnia w hotelu Cukrownia Żnin. Omówimy na nim wiele zagadnień najbardziej nurtujących rolników, w tym szanse i zagrożenia dla branży mleczarskiej. Będziemy rozmawiać o rozchwianej produkcji na globalnym rynku oraz o unijnym i krajowym wsparciu dla producentów.
Większe pogłowie krów mlecznych i większa wydajność
Na produkcję mleka wpływają przede wszystkim pogłowie krów mlecznych i ich wydajność. Według danych GUS, w 2022 r. produkcja mleka wyniosła ok. 14 500 mln litrów i była o ok. 0,3 proc. większa niż w 2021 r.
- W 2022 r. zahamowany został spadek pogłowia krów mlecznych, który utrzymywał się się od 2019 r. W grudniu 2022 r. stado liczyło 2037 tys. szt. i było nieznacznie (o 0,1 proc., o 2,1 tys. szt.) większe niż rok wcześniej - podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Na wzrost produkcji mleka wpłynęły też duże zbiory i wysoka jakość pasz. - Skutkowało to wzrostem przeciętnej wydajności krów mlecznych i w konsekwencji większą produkcją mleka - wyjaśnia KOWR. - Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2022 roku wydajność mleczna krów osiągnęła 6820 litrów na sztukę, o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku i o 63 proc. więcej niż w 2004 r.
Szanse dla rozwoju produkcji mleka w Polsce
Tradycja w produkcji mleka w Polsce, doskonały park technologiczny, rosnąca jakość surowca, a także rozwinięte kontakty handlowe z zagranicą są mocnymi stronami branży mleczarskiej w Polsce. Szanse na zwiększenie produkcji daje też zdolność szybkiego dostosowania przetwórców do oczekiwań konsumentów, o czym świadczy szeroka gama produktów mlecznych. Rośnie też spożycie mleka i jego przetworów.
- Przyczyniły się do niego kampanie informacyjno-promocyjne, kształtujące zdrowe nawyki żywieniowe oraz pogłębiające wiedzę na temat wartości odżywczych mleka i produktów mleczarskich - uważa KOWR.
Zagrożenia dla polskiej branży mleczarskiej
Do słabych stron branży mleczarskiej w Polsce zalicza się duże rozproszenie gospodarstw i niewystarczająco dobrą pozycję w relacji z dużymi sieciami detalicznymi.
- Zagrożeniem jest też utrudnienie w łańcuchach dostaw spowodowane przez wojnę na Ukrainie, a także nieprzewidywalność sytuacji na rynkach trzecich, a w szczególności embarg i barier w handlu – objaśnia KOWR. - Produkcji mleka nie służą też silne ruchy wegańskie, w tym coraz liczniejsze kampanie ukierunkowane na spożywanie produktów i preparatów zastępujących mleko.
Stałym problemem branży jest rosnąca migracja ze wsi do miast – coraz mniej młodych rolników chce się zajmować produkcją mleka. Co może odwrócić ten trend? Na ten temat i wiele innych, ważnych dla rolników, porozmawiamy 2 grudnia w hotelu Cukrownia Żnin. W Forum Rolniczym mogą uczestniczyć tylko osoby zaproszone. Podczas gali zwieńczającej to wydarzenie, nagrodzimy też laureatów konkursu „Rolnictwo mam w genach”.
Źródło: KOWR
