https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kulinarne w Akademii Szkolnictwa AS. Gęś na Święto Niepodległości. Zdjęcia

Dominik Fijałkowski
Zbliża się Święto Niepodległości, więc w Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu odbyły się warsztaty z przygotowania gęsiny
Zbliża się Święto Niepodległości, więc w Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu odbyły się warsztaty z przygotowania gęsiny Nadesłane/Akademia Szkolnictwa
W Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu odbyły się zajęcia praktyczne z rozbioru gęsi, które poprowadził Wojciech Grześkowiak, nauczyciel przedmiotów kulinarnych.

Warsztaty zorganizowano w ramach przygotowań do obchodów Święta Niepodległości, podczas którego gęsina jest tradycyjnie serwowana w wielu regionach Polski, w tym na Kujawach.

Uczestniczyły w nich również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Olszewicach, od lat współpracujące z Akademią Szkolnictwa AS. Zajęcia te stanowiły cenną okazję dla uczniów, aby nabyć praktyczne umiejętności związane z obróbką gęsiny, która odgrywa ważną rolę w polskiej kuchni regionalnej. Uczniowie mieli możliwość poznania poszczególnych etapów rozbioru gęsi, od separacji mięsa, po przygotowanie składników do dalszej obróbki kulinarnej.

Gęsina, jako mięso bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B, jest szczególnie ceniona za swoje walory smakowe i odżywcze. Przygotowanie wymaga odpowiednich umiejętności, które uczniowie mieli okazję zdobyć podczas warsztatów.

Trwa głosowanie...

Czy lubisz czytać książki?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska