Do polskich zakładów uprawnionych do eksportu wołowiny prowadonego przez Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Inwentarza Żywego Republiki Turcji dołączyły 3 nowe. Władze tureckie poinformowały w piątek 22 lipca nasz krajowy Główny Inspektorat Weterynarii o wynikach kontroli przeprowadzonej między 29 czerwca a 1 lipca w polskich zakładach sektora mięsa wołowego.
Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja.
Na turecki rynek produkowane u siebie mięso wołowe może wywozić do Turcji 9 producentów. "Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy", podaje Ministerstwo Rolnictwa Rozwoju Wsi.
Jeszcze w lipcu tego roku polski Główny Inspektorat Weterynarii przekazał tureckiemu partnerowi handlowemu listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na jego rynek.
Źródło: informacja prasowa MRiRW