Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkie kiszenie nad Wisłą - udeptali kapustę, buraki i jabłka [zdjęcia]

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
O przewadze kiszenia nad kwaszeniem była mowa podczas spotkania miłośników tradycyjnej żywności na Podmościu koło Świecia. Potem zebrani przeszli do dzieła. Kisili kapustę, buraki, jabłka...
Praca wre. Zimą z tej kapusty Convivium Gruczno przyrządzi świąteczny bigos.

Tradycyjne kiszenie kapusty

Slow Food, międzynarodowa organizacja, będąca w opozycji do jedzenia typu fas food, ma swój oddział w Grucznie, tzw. Convivium Gruczno. Tworzy je kilkanaście osób ceniących produkty ekologiczne, lokalne i sezonowe, a także tradycyjne metody ich przetwarzania. Jedną z nich jest kiszenie kapusty, nieporównywalnie zdrowsze niż jej kwaszenie. Kwaszenie wypiera kiszenie, bo odbywa się szybciej i bez utraty wagi produktu, jednak z udziałem syntetycznego kwasu mlekowego.
W niedzielę nad Wisłą koło Świecia (tzw. Podmościu) można było ukisić kapustę metodą znaną od lat. Mistrzem był Jerzy Kramaszewski z Kosowa, który kiszeniem kapusty zajmuje się od dziecka.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Kiszenie, dawniej popularna metoda konserwacji owoców i warzyw, nie ograniczało się tylko do kapusty i ogórków. Kiszono też jabłka, buraki i śledzie. W niedzielę na Podmościu nie było śledzi, ale w beczkach wylądowały też kapusta czerwona, buraki i jabłka. Zimą członkowie gruczeńskiego convivium będą gotować bigos z kapusty, którą ukisili w niedzielę.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska