Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej + tyle, by ciasto uzyskało właściwą konsystencję
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
Do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę, wymieszaj widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więcej wody. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
- 1 słoik koncentratu grzybowego (Nasza Chata)
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 3 ziarna jałowca
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2 łyżki oleju
Na patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę z dodatkiem przypraw. Dodaj kaszę, krótko ją przesmaż. Zalej wodą (bulionem) i gotuj do miękkości. Połącz z koncentratem grzybowym, dopraw do smaku. Farsz ostudź.
Sos:
- pieczarki - 300 g
- szalotka - 1 szt
- mąka pszenna - 1/2 łyżeczki
- szpinak - 2 garści
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - ok. 1/8 łyżeczki
- 1 łyżka koncentratu grzybowego (Nasza Chata)
- olej - 2 łyżki
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią (na większym ogniu). Dodaj mąkę, przesmaż.
Dodaj listki szpinaku, koncentrat grzybowy, zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku.
Sos grzybowo-szpinakowy podawaj na ciepłych pierogach.