https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe pierogi grzybowe z kaszą jęczmienną

Reklama
Wideo
od 16 lat

Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej + tyle, by ciasto uzyskało właściwą konsystencję
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju

Do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę, wymieszaj widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więcej wody. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Farsz:

  • 1 słoik koncentratu grzybowego (Nasza Chata)
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 ziarna jałowca
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 łyżki oleju

Na patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę z dodatkiem przypraw. Dodaj kaszę, krótko ją przesmaż. Zalej wodą (bulionem) i gotuj do miękkości. Połącz z koncentratem grzybowym, dopraw do smaku. Farsz ostudź.


Sos:

  • pieczarki - 300 g
  • szalotka - 1 szt
  • mąka pszenna - 1/2 łyżeczki
  • szpinak - 2 garści
  • sól, pieprz - do smaku
  • gałka muszkatołowa - ok. 1/8 łyżeczki
  • 1 łyżka koncentratu grzybowego (Nasza Chata)
  • olej - 2 łyżki

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.

Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią (na większym ogniu). Dodaj mąkę, przesmaż.

Dodaj listki szpinaku, koncentrat grzybowy, zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku.

Sos grzybowo-szpinakowy podawaj na ciepłych pierogach.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska