https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Paszteciki z dodatkiem pieczonych warzyw

.
Wideo
od 16 lat

Składniki na farsz:

  • 1/2 opakowania pasztetu firmy Prosiaczek
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • Po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 żółtka + jajko do posmarowania wierzchu
  • 100 g masła
  • Do posypania wierzchu: sezam
Paszteciki z dodatkiem pieczonych warzyw

Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Odstaw, by były letnie.

W misce połącz mąkę, drożdże, sól, cukier, żółtka i masło z mlekiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Obrane marchewki i cebule pokrój, skrop oliwą i piecz w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut.

Pasztet zmiksuj z upieczonymi warzywami, jajkiem i przyprawami.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Nakładaj na nie pasztet, zwiń i pokrój w ok. 5 cm kawałki. Odstaw na kolejny kwadrans. Wierzch pasztecików posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska