Masa sernikowa:
- 6 opakowań serków homogenizowanych Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Spód:
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka przyprawy piernikowej

Spód: Masło zmiksuj z cukrem i szczypta soli. Dodaj jajko, połącz. Dodaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia, krótko połącz. Ciasto wyłóż na dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 200 oC. Ostudź.
Masa sernikowa: Białka ubij ze szczypta soli na sztywną pianę.
Serki zmiksuj z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami na gładki krem. Delikatnie połącz go z białkami. Wlej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC, piecz ok. 2 godzin, aż wierzch lekko się zarumieni, a masa zetnie. Sernik pozostaw na noc w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, żeby powoli stygł.
Śmietanę kwaśną wymieszaj z cukrem pudrem, wylej na wierch sernika. Ozdób wg. uznania.