Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik na piernikowym spodzie

.
Wideo
od 16 lat

Masa sernikowa:

  • 6 opakowań serków homogenizowanych Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
Sernik na piernikowym spodzie

Spód: Masło zmiksuj z cukrem i szczypta soli. Dodaj jajko, połącz. Dodaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia, krótko połącz. Ciasto wyłóż na dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 200 oC. Ostudź.

Masa sernikowa: Białka ubij ze szczypta soli na sztywną pianę.
Serki zmiksuj z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami na gładki krem. Delikatnie połącz go z białkami. Wlej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC, piecz ok. 2 godzin, aż wierzch lekko się zarumieni, a masa zetnie. Sernik pozostaw na noc w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, żeby powoli stygł.

Śmietanę kwaśną wymieszaj z cukrem pudrem, wylej na wierch sernika. Ozdób wg. uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska