https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki wieprzowe z szynką dojrzewającą, szałwią i sosem winnym

.
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • Ok. 10 plastrów szynki westwalskiej firmy Prosiaczek
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Ok. 10 listków szałwii
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • Do podania: ziemniaki
Polędwiczki wieprzowe z szynką dojrzewającą, szałwią i sosem winnym

Polędwiczkę pokrój na plastry. Na każdy nałóż listek szałwii i owiń plastrem szynki. Porcje mięsa smaż na rozgrzanym klarowanym maśle, aż się lekko zarumienią. Zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię wlej białe wino i dodaj kapary. Gdy sos odparuje, wyłącz gaz i dodaj zimne masło. Mieszaj, aż się rozpuści i utworzy gładki sos. Sosem polej mięso, podawaj np. z ziemniakami.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska