Naukowcy, którzy badali tzw. francuski paradoks - polegający na tym, że Francuzi jedzą ciężkie, tłuste sery i nie zapadają na choroby układu krążenia - stwierdzili, że dzieje się tak dzięki piciu przez nich czerwonego wina, zawierającego substancje usuwające zabójcze wolne rodniki.
Antyoksydanty to właśnie te substancje, występujące w naturze, które unicestwiają wolne rodniki czyli je wymiatają. Naukowcy poznali zdolności usuwania wolnych rodników przez różne naturalne produkty, np. soki, czerwone wino, herbatę lub zioła. Okazało się, że najlepszym wymiataczem jest melisa. Także czerwone wino i zielona herbata.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?