Jak przyrządzić te napoje?
Aby przygotować rozgrzewającą herbatę z pomarańczami należy mieć pod ręką:
- czarną herbatę (w torebce lub liściastą);
- jedną łyżeczkę miodu;
- szczyptę cynamonu;
- trzy goździki;
- trzy krążki pomarańczy ze skórką.
Co dalej? Mając te składniki zabieramy się za przygotowywanie naszego cudownego naparu. W jednym naczyniu zaparzamy czarną herbatę, do drugiego wrzucamy trzy krążki pomarańczy (przed pokrojeniem pomarańczy należy sparzyć ją gorącą wodą), posypujemy cynamonem i dodajemy goździki. Następnie zalewamy to wcześniej zaparzoną herbatą (kolejność wszystkich czynności jest ważna). Na koniec, dodajemy łyżkę miodu. I gotowe.
A jak się przygotowuje napar imbirowy? Przede wszystkim z korzenia imbiru. I wygląda to następująco: cienko pokrojony kawałek imbiru - grubość około 5 cm - należy zalać wodą (potrzebne nam jest około pół litra) i gotować na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Po tym czasie musimy napar przecedzić i posłodzić miodem bądź syropem malinowym.
Warto przy okazji wspomnieć, że napój z imbiru oprócz właściwości rozgrzewających ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwymiotne. Pomaga też łagodzić zgagę, leczy wzdęcia. Oprócz tego warto napój imbirowy pić regularnie, gdy ma się migreny oraz zaburzenia koncentracji.