Kotlety mielone – obiad idealny
Kotlety mielone to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Można je przygotowywać z mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego, są nawet zwolennicy pulpetów rybnych. Większość decyduje się je obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor, można je jednak gotować, a także przyrządzać w piekarniku. Prostota wykonania i świetny smak sprawiają, że to danie, które często gości na polskich stołach.
Z czym serwować kotlety mielone?
Kotlety mielone same w sobie są bardzo smaczne, jednak warto dobrać do nich odpowiednie dodatki. Dzięki nim obiad będzie nie tylko pyszny, ale i sycący! Dodatki dzielą się na trzy grupy:
1. Wypełniacze, czyli węglowodany – uniwersalne dodatki, dające uczucie pełności. Są to m.in.:
- Ziemniaki gotowane, puree lub pieczone.
- Kasza, ryż, makaron.
- Kluski śląskie, kopytka, gnocchi.
2. Dodatki warzywne – pełne witamin i minerałów. Świetnie sprawdzą się np.:
- Ogórki świeże, kiszone, mizeria.
- Zasmażane buraczki.
- Surówki z kapusty i/lub marchewki.
3. Sosy na ciepło lub zimno – nieobowiązkowe, ale podbijające smak kotletów:
- Pomidorowy.
- Pieczarkowy lub grzybowy.
- Musztarda/sos musztardowy.
Co dodawać do kotletów mielonych?
Kotlety mielone można serwować na różne sposoby, jednak i smak samych kotletów można nieco podkręcić. Co warto do nich dodać? Zobacz najciekawsze propozycje w naszej galerii!