https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W ten sposób podkręcisz smak kotletów mielonych. Z tymi dodatkami każdy będzie prosił o dokładkę!

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kotlety mielone są pyszne i łatwe w przygotowaniu, jednak z czasem mogą się nam znudzić. Na szczęście można temu zapobiec, poprzez dodawanie do nich za każdym razem innych dodatków. Jakich? Zobacz nasz poradnik!

Kotlety mielone – obiad idealny

Kotlety mielone to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Można je przygotowywać z mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego, są nawet zwolennicy pulpetów rybnych. Większość decyduje się je obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor, można je jednak gotować, a także przyrządzać w piekarniku. Prostota wykonania i świetny smak sprawiają, że to danie, które często gości na polskich stołach.

Z czym serwować kotlety mielone?

Kotlety mielone same w sobie są bardzo smaczne, jednak warto dobrać do nich odpowiednie dodatki. Dzięki nim obiad będzie nie tylko pyszny, ale i sycący! Dodatki dzielą się na trzy grupy:

1. Wypełniacze, czyli węglowodany – uniwersalne dodatki, dające uczucie pełności. Są to m.in.:

  • Ziemniaki gotowane, puree lub pieczone.
  • Kasza, ryż, makaron.
  • Kluski śląskie, kopytka, gnocchi.

2. Dodatki warzywne – pełne witamin i minerałów. Świetnie sprawdzą się np.:

  • Ogórki świeże, kiszone, mizeria.
  • Zasmażane buraczki.
  • Surówki z kapusty i/lub marchewki.

3. Sosy na ciepło lub zimno – nieobowiązkowe, ale podbijające smak kotletów:

  • Pomidorowy.
  • Pieczarkowy lub grzybowy.
  • Musztarda/sos musztardowy.

Co dodawać do kotletów mielonych?

Kotlety mielone można serwować na różne sposoby, jednak i smak samych kotletów można nieco podkręcić. Co warto do nich dodać? Zobacz najciekawsze propozycje w naszej galerii!

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska