https://pomorska.pl
reklama

Zdrowie z ziaren ryżu

Zbigniew Przybylak
sxc.hu
Ziarna ryżu należą do najpopularniejszych pokarmów, zjadanych przez ludność świata. Szacuje się że połowa ludności zjada go codziennie.

Dla Chińczyków, mieszkańców Indonezji i Azji Mniejszej ryż jest podstawowym produktem żywnościowym. Bardziej rozpowszechnione na świecie są tylko ziarna pszenicy. Botanicznie ryż jest trawą. Uprawia się go masowo od 4-5 tysięcy lat. Obecnie znanych jest kilka tysięcy odmian, różniących się m.in. kształtem, barwą i wielkością ziaren. Najwięcej uprawia się go w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Ale na mniejszą skalę jest też uprawiany w Europie we Włoszech, Francji i Hiszpanii, ale też na Ukrainie i w krajach Azji Środkowej.

Do Polski ryż najczęściej jest sprowadzany z krajów Dalekiego Wschodu. W sklepach do kupienia jest głównie biały ryż obłuszczony, dodatkowo jeszcze niekiedy odpowiednio spreparowany.

Prawdę powiedziawszy jako pokarm jest on mało wartościowy. W procesie łuszczenia w specjalnych młynach walcowych pozbawia się ziarniaki okrywy z nasion, ale też cennego zarodka wraz z warstwą zasobną w witaminę B1.
Swego czasu codzienne spożywanie białego ryżu w Japonii doprowadziło sporą grupę ludzi do śmiertelnej choroby, zwanej beri-beri, spowodowanej brakiem witaminy B1. Ten przypadek stał się bardzo głośny na świecie i od niego ponownie wzrosło zainteresowanie konsumpcją ryżu nie łuskanego, który nie wywołuje takiego schorzenia.

Od tego też czasu za najcenniejszy uznaje się ryż brązowy nie łuszczony, zwłaszcza z bardziej pierwotnych odmian, o mniejszych i wydłużonych ziarnach. Od kilkunastu lat już jest on bez problemu do kupienia w sklepach z produktami ekologicznymi. Co prawda dłużej się gotuje i ma nieco inny, bardziej wyrazistszy smak, ale w zdrowej, naturalnej, ekologicznej diecie tylko takie ziarna są cenione. Co więcej nawet są składnikami diet leczniczych i profilaktycznych, zwłaszcza gdy dodatkowo pochodzą z upraw ekologicznych.

A jest to bardzo ważne, bo warto wiedzieć, że współczesna konwencjonalna uprawa ryżu odbywa się z dużą ilością chemii. Także proces przetwarzania ziaren, uzyskiwania "pięknego", białego koloru ryżu, długiego przechowywania i składowania nie jest możliwy bez dodatkowej chemicznej ingerencji.

Współcześni naturaliści i dietetycy sugerują następujące korzyści lecznicze ryżu brązowego: n po pierwsze powinien znaleźć się on w diecie osób cierpiących na dolegliwości jelitowe, zwłaszcza małych dzieci i osób starszych, którym dokuczają biegunki; n po drugie warto, by jadały go osoby z nadciśnieniem tętniczym, skłonnościami do kamicy nerkowej, w chorobach skóry, m.in. łuszczycy. Ryż brązowy zawiera też składniki mogące działać przeciwnowotworowo.

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska