https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ze sklepów wreszcie znikną wędliny ze zmielonych kości, świńskiej skóry i tłuszczu?

Oprac. (d-ka)
Ministerstwo radzi konsumentom, by wybierali wędliny bez MOM
Ministerstwo radzi konsumentom, by wybierali wędliny bez MOM SXC
Producenci nadal wytwarzają z tego wędliny. Resort rolnictwa uważa, że klienci... sami powinni z tym walczyć.

Na portalu dlahandlu.pl czytamy też, że wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku. Z MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie, robi się tanie parówki i pasztety, kiełbasy, gotowe dania, takie jak pulpety, klopsy. Wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku.

Ministerstwo radzi konsumentom, by czytali etykiety i jeśli chcą, wybierali wędliny bez MOM. Z danych Polskiej Federacji Producentów Żywności wynika, że robi to 30 proc. konsumentów, a tylko połowa z nich potrafi zrozumieć, co czyta - informuje portal dlahandlu.pl

Źródło: dlahandlu.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 13

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Schackall
Poezja : "tylko połowa z nich potrafi zrozumieć, co czyta" . Co do wędlin to nie od wczoraj nawet te po 30 zł to syf ......
A
ASD
Ministerstwo ma rację! Analfabeci i bezmózgi jedza MOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
j
jaś
Trochę prawdy w tym jest.
Dlatego trochę, bo kupując parówkę tylko zapychamy żołądek bo wartość odżywcza tanich wyrobow jest bardzo niska i de facto kupując tanie produkty płacą więcej niż za szynkę. Kupić dobrą szynkę za 20 zł  jest na prawdę ciężko. Szynka ma około 15 cm średnicy a w sklepie widzi się takie po 25 cm, są to napompowane skrobią, wodą i innymi pierdołami wyroby.
Ktoś kto jest świadom jak wygląda surow mięso zastanowi się nad tym skąd takie dziwactwa są w sklepach.
d
dietetyk
to jest błąd eliminujemy z naszej diety to co najcenniejsze dla naszych stawów i kości czyli kolagen ,człowiek sam nie wytwarza kolagenu chociaż nasz organizm serce żyły ,oczy dosłownie każda cząstka naszego organizmu to kolagen70% całego ciała ,więc nie bójmy się spożyeać chrząstek ,skórki świńskiej i wszystkich podroów ,nie eliminujmy z naszej diety co najlepsze dla naszych stawów  ale to ma być z umiarem.

 
Q
Quasimodo xxl
""Ministerstwo radzi konsumentom, by czytali etykiety i jeśli chcą, wybierali wędliny bez MOM. Z danych Polskiej Federacji Producentów Żywności wynika, że robi to 30 proc. konsumentów, a tylko połowa z nich potrafi zrozumieć, co czyta - informuje portal dlahandlu.pl""

Osobiście radzę ministerstwu, aby w końcu podniosło swój szanowny pulchny tyłeczek, poszło do pierwszego lepszego sklepu, kupiło pół kilo kiełbasy czy innych wyrobów mięsopodobnych (bo już innych chyba nie produkują) a przy okazji przeczytało sobie ETYKIETY. Na tej podstawie niech stwierdzi czy to jeszcze się nadaje do spożycia czy nie. Po przeczytaniu owej etykiety niech to szybko zaniosą do odpowiedniej instytucji w celu zbadania towaru "na zawartość kiełbasy w kiełbasie" Smacznego. Ministerstwo nie jest od "radzenia", ono powinno się zabrać w końcu do uczciwej pracy. Wałkonie.
O
Obraza dla konsumenta
Jaś masz rację nawet te droższe wędliny są różnej jakości. Dzisiaj szynki są szprycowane solanką to nie ma nic wspólnego z dawnymi wyrobami a jest droga. Płacisz za solankę która pod ciśnieniem została wtłoczona. Wiemy o tym. Mało tego mięso mięsu nie równe. Weź mięso od dobrego gospodarza, a te z wielkich farm. Dzień do nocy niby z tego samego zwierzaka a jaka różnica do tego nafaszerowana antybiotykami to z farmy. To później jemy. Tania parówka to jest wypełniacz zgadzam się do tego chleb w dużej ilości ale jestem najedzony. Nie chodzę głodny.  Wybieramy tanie jedzenie świadomie wiemy, że jest tam byle co ale jeść coś trzeba, a gdy gotówki brakuje to co robić. A z drugiej strony tak sobie patrzę na średnią długość życia ludzi to się wydłuża bądź tu mądry. Jedli zdrowo krótko żyli jedzą źle dłużej żyją absurd? Przypomina mi się to jak rozmawiają ze sobą ludzie pierwotni, słuchaj jeden do drugiego mówi, zobacz, mamy czyste rzeki, jeziora, powietrze nie jest zatrute to dlaczego tak krótko żyjemy. Daje do myślenia. Pozdrawiam.
K
KOCHANY KRAJ
Z BRANŻY......----NASZE DOBRE ZDROWE WIEJSKIE MIĘSO JEDZIE DO HOLANDII DANII HISZPANI A MY JEMY TE OD NICH!!! A WSZYSTKO SIE DZIEJE BO JESTEŚMY W UE...NA ETYKIETCE:PRODUKT Z POLSKI-OCZYWIŚCIE, PO UPRZEDNIM PRZYWIEZIENIU GO Z ZAGRANICY JEST PRZEPAKOWYWANY I NALEPKA -Z POLSKI....OSZUŚCI OSZUŚCI ALE DLA SZAREGO CZŁOWIEKA WIELE RZECZY JEST TAJEMNICĄ..POZDRAWIAM
k
konument
cały wic polega na tym że zniesiono polskie normy PN- kiedyś taka kiełbasa krakowska czy polędwica sopocka kupiona w Gdańsku , Warszawie czy Bieszczadach była identyczna składem no i smakiem. Obecnie liczy się deklaracja producenta- jeżeli np; producent zadeklaruje w wyrobie 90% wody, 5% MOM i 5% przypraw i załóżmy ma kontrolę to kontrola może jedynie sprawdzić , czy rzeczywiście jest 90% wody itd- jawna kpina ale jak nakbardziej legalna. Prawo producenta, a jesli ludzie to kupują to zaczyna się kółeczko i tyle. jedyna nadzieja w tym , że organizm kudzki dużo g....potrafi przyjąć i przetworzyć, oj dużo. Żal ludzi, co z braku kasy zpychają się swiństwem ale żyć trzeba- sam tak jem, jedynie dzieciakom kupuję te "lepsze". jedyna metoda to czytanie etykiet, ot nastały czasy....
 
A
As
Tytuł artykułu jest MANIPULACJĄ. Wniosek z treści artykułu nasuwa się wręcz odwrotny.
Będą nas karmić odpadami, gdyż państwo POlskie ma nas gdzieś, a klient nie ma jak zweryfikować jakości wędliny, gdyż najczęściej kupuje ją na wagę, bez możliwości obejrzenia opakowania.
 
 
d
dav
a ja jestem wegetarianinem i mam to w dup...
M
Maciek
Jak  myślisz, że warzywka są takie zdrowe dzisiaj to jesteś w błędzie. Chyba, że sam wszystkie uprawiasz w jakimś rezerwacie.
O
Obraza dla konsumenta
Jakie to wszystko mądre jak to pouczać tylko chcą. Jest biednie to się kupuje najtańsze rzeczy. Z biedy kupujemy najtańsze rzeczy, też bym chciał kupować szynkę po 20 złotych ale zadowalam się parówkami za 5.99 zł kilogram. Mam świadomość że to jest słabej jakości tylko co mam robić chodzić głodny? Owocami nie najem się lub będzie to krótkotrwałe i w gruncie rzeczy więcej wydam a to jest coś konkretnego. W Biedronce parówki te tanie są smaczne. Jestem zadowolony. Do osoby która napisała artykuł pytanie za 100 pkt. czy zdaje sobie świadomość, że często dość drogie sery mleka krowiego nawet na oczy nie widziały. Sery nie powinny mieć nazwy serów skoro z mleka nie są wytwarzane. Sero podobny wyrób ale nie twardo nazwa ser żółty itd. Wiemy, że to jest oszustwo. Tylko od czegoś chyba są posłowie, urzędnicy aby tak nie było. Moją świadomość kształtuje byt oraz to ile mam w kieszeni. Widzę wpis wyżej Rom napisał, że kupuje świniaka i robi z niego przetwory. Ma rację jak jest rodzina to się opłaca ludzie czesto samotni nie będą tak robili bo zamrożenie mięsa też kosztuje. Ja idę dzień w dzień do sklepu oszczędzam na lodówce po co mam płacić za prąd jaki ona zużywa a to wcale nie jest tak mało w skali roku mam na wyżywienie. Wmawianie konsumentowi, że jest taki nieświadomy jest obrazą nas jako ludzi. Nasza świadomość i ile  mamy w kieszeni to dwie różne rzeczy. Dokonujemy wyboru dlatego pada na rzeczy tanie stąd tak szybko rynek został zdobyty przez tego typu rzeczy tanie rzeczy.
R
Rom
Przestałem kupować wędliny w sklepach czy też w markietach.Wpadłem na wspaniały pomysł, kupuję świniaka na spółkę z drugą osobą płacąc po 5 do 6 zł za kilogram . Swiniak o wadze 140 kg  mięsny o małej zawartości słoniny.Świniaka kupuje od rolnika.Za zabicie i oczyszczenie płacę tylko 50 zł. Sam wraz z rodziną przygotowuje kiełbasy,szynki,balerony,schaby,boczki do wędzenia bez konserwantów.Dodatkowo  dokupuje mięso wołowe i indycze do kiełbas.Wędzenie odbywa się w wędzarce w rodzinnym ogrodzie. Każdego kogo poczęstuje tymi wyrobami nie może się nadziwić jaki wspaniały jest ich smak. Po podliczeniu wychodzi mi koszt 1 kg wyrobu mniej niż 10 zł.nie liczę kosztów mojej i rodziny robocizny/  Oprócz tego pozostają mi nóżki na galaretę,golonka, dobry pasztet i trochę smalcu stopionego z cebulą i czosntkiem.Polecam spróbować ,najtrudniejszy był pierwszy raz.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska