Określana mianem zespołu refluksowego, dotyka osoby w każdym wieku - zgaga - dolegliwość polegająca na nieprzyjemnym pieczeniu w przełyku. Okazuje się, że codziennie odczuwa ją blisko co dziesiąty człowiek. Jeszcze częściej występuje wśród osób starszych (powyżej 65. roku życia). Pojawia się z taką samą częstotliwością zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Najczęstszą przyczyną zgagi jest cofanie się kwaśnego soku żołądkowego (refluks) do przełyku. A do takiej sytuacji dochodzi wskutek zwiotczenia dolnego zwieracza przełyku, który nie uszczelnia należycie żołądka.
Tak powstaje zgaga
Podczas jedzenia, pokarm w pierwszej kolejności trafia do przełyku, a następnie jest neutralizowany w żołądku za pomocą silnych kwasów trawiennych. W dalszej kolejności powinien przedostać się do jelit.
Kiedy jednak zwieracz kończący przełyk jest osłabiony lub nadmiernie wypełnimy żołądek, pokarm zaczyna wracać. Wtedy właśnie odczuwamy pieczenie w okolicy mostka i powyżej. W taki sposób daje o sobie znać powracająca treść żołądkowa wymieszana z enzymami trawiennymi czy kwasami żołądkowymi.
Blisko połowa osób (43 proc.), które doświadczyły w swoim życiu zgagi, uważa, że pojawia się ona najczęściej po zjedzeniu tłustych potraw, ostrych dań (30 proc.) oraz po zbyt obfitych posiłkach (22 proc.).
Zgagę mogą wywołać również napoje, przede wszystkim kawa, herbata, napoje gazowane zawierające kofeinę oraz alkohol.
Dolegliwość tę nasilają także czynniki takie jak stres, nadwaga oraz palenie papierosów.
Objawy z reguły łagodnieją po zażyciu leków alkalizujących (zobojętniających). Aby pozbyć się nieprzyjemnego pieczenia w przełyku, warto też przeanalizować swoją dietę. W pierwszej kolejności trzeba zrezygnować z produktów tłustych oraz ostrych.
Zbliżające się święta wielkanocne sprzyjają przejedzeniu, nikt wówczas nie myśli ani o zachowaniu diety, ani o zdrowym sposobie odżywiania się. W związku z tym zgaga dotyka nawet osoby, które na co dzień nie mają z nią problemu.
Dolegliwości można uniknąć
Dlatego pamiętajmy o dzieleniu posiłków na mniejsze porcje. Jedzmy mniej, ale częściej. Dzięki temu żołądek na bieżąco będzie mógł trawić bez uczucia przejedzenia. Trzeba również pamiętać o tym, aby nie jeść posiłków tuż przed snem. Ostatni powinniśmy spożyć na co najmniej dwie godziny przed położeniem się do łóżka.
Czytaj e-wydanie »