MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zmiany na etykietach. Od 18 kwietnia 2024 r. trzeba podawać wszystkie kraje pochodzenia miodu

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Przedstawiciele największych producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Miodu przewidują, że opakowania z nowych partii z wyszczególnionymi krajami zebrania miodu zaczną być widoczne w sklepach w okolicach czerwca.
Przedstawiciele największych producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Miodu przewidują, że opakowania z nowych partii z wyszczególnionymi krajami zebrania miodu zaczną być widoczne w sklepach w okolicach czerwca. Pixabay
18 kwietnia 2024 roku wchodzi w życie obowiązek podawania na opakowaniach kraju lub krajów, z których pochodzi miód sprzedawany w Polsce. Z etykiet znikną ogólne określenia, jak „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”. Polska Izba Miodu podkreśla, że nowe przepisy są korzystne dla konsumentów.

18 kwietnia 2024 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodnie z którym na opakowaniach miodu muszą zostać podane kraj lub kraje pochodzenia surowca. Takie oznaczenie zastępuje dotychczasowe, ogólne sformułowania „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”, „mieszanka miodów pochodzących z UE” lub „mieszanka miodów niepochodzących z UE”. Przedstawiciele największych producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Miodu przewidują, że opakowania z nowych partii z wyszczególnionymi krajami zebrania miodu zaczną być widoczne w sklepach w okolicach czerwca.

Nowe przepisy mają pomóc konsumentom w podejmowaniu bardziej świadomej decyzji. Zgodnie z wynikami badania zrealizowanego przez ośrodek SW Research w marcu 2024 r. na zlecenie Polskiej Izby Miodu, niemal trzy czwarte konsumentów (73 proc.) deklaruje, że podczas zakupów zwraca uwagę na to, z jakiego kraju został sprowadzony miód i większość (90 proc.) preferuje miód z Polski.

Jednocześnie prawie 60 proc. badanych stwierdza, że nie ma takiego kraju, z którego na pewno odrzuciliby miód.

- Obecnie miód odmianowy, produkowany tylko z jednej rośliny, jak na przykład lipowy czy akacjowy, jest w Polsce coraz rzadziej spotykany, ale jego popularność wśród konsumentów nie maleje – zwraca uwagę Polska Izba Miodu. - Między innymi dlatego konieczne jest sprowadzanie tego rodzaju surowca z zagranicy.

Eksperci branżowi podkreślają, że wysokiej jakości miody lipowe powstają w Rumunii, a akacjowe na przykład w Chinach, skąd są szeroko eksportowane, między innymi do Japonii. Z kolei Polska słynie z miodów spadziowych oraz rzepakowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska