"Żyd" zachwycił nawet Roberta Sowę i przyniósł pierwsze miejsce na targach w Minikowie

BARBARA ZYBAJŁO-NERKOWSKA
Danuta Wańke z blachą ciasta, które otrzymało nagrodę w konkursie.
Danuta Wańke z blachą ciasta, które otrzymało nagrodę w konkursie. nadesłane
Nazwa może niepolityczna, ale smak - palce lizać. Za "żyda", czyli struclę z rodzynkami, Danuta Wańke otrzymała pierwsze miejsce na targach w Minikowie. - Pieczemy to na Krajnie od lat i dziwię się, że inni tego nie znają - mówi pani Danka.

"Żyd" zachwycił nawet Roberta Sowę, który z niejednego pieca chleb jadł. - Przyglądał się i wypytywał, aż się dziwiłam, bo myślałam, że to ciasto jest popularne - mówi Danuta Wańke, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Iłowie i znakomita kucharka, której produkty od lat sławią Krajnę i jej smaki.

Drożdżowe ciasto pełne rodzynków i cukru, na maśle i posmarowane masłem, zachwyciło także jury konkursu, które przyznało pani Dance pierwsze miejsce w kategorii produkcji i przetwórstwa pochodzenia roślinnego.

- Trochę był problem z nazwą, bo ludzie dziwili się, czemu "żyd", ale taka nazwa u nas po prostu funkcjonuje od lat i tak się na to ciasto mówi - opowiada pani Danka. - Ja robię je "na bogato". Można dać mniej rodzynków i grubsze ciasto, nic się nie stanie, ale dla mnie w smaku to już nie będzie to.

Zobacz też: Nagrodziliśmy rolników podczas lata [wideo]

Sekretem jest też dobre masło i oczywiście umiejętności kulinarne. - "Żyd" to ciasto typowe dla naszego regionu - mówi pani Danka. - Być może taka nazwa wzięła się stąd, że jest w nim dużo rodzynków, masła i cukru. Te rodzynki musi być widać. One dają mu cały urok. I smak.

Pani Danka ma na swoim koncie wiele kulinarnych sukcesów. Sławą okryły się jej doskonałe nalewki, a także szynki i mięsa, w których przyrządzaniu jest mistrzynią.

Rozpieszcza też swoich gości przyjeżdżających do gospodarstwa agroturystycznego, które prowadzi wraz z mężem. Można tam odetchnąć od miejskiego zgiełku i zaszyć się w głuszy. A przy okazji połowić ryby i wybrać się na grzyby. I oczywiście korzystać z doskonałej kuchni gospodarzy.

Danuta Wańke jako jedna z nielicznych, jeśli nie jedyna, promuje krajeńską wieś i jej specjały, wyjeżdżając na konkursy i spotkania. - Chciałabym, aby w kulinarną promocję Krajny zaangażowali się także inni - mówi. - Nie mogę przecież ciągle jeździć sama.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze 33

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
smakosz

Muszę ci powiedzieć,że mój zakład jeszcze istnieje ,
ledwo ciągnę tak jak wszystkie zakłady w Polsce ale
jak tylko doczekam się emerytury od razu zamykam
zakład.

p
powiatowiec

przypadkiem twoje znawstwo nie przyczyniło sie do plajty twojego zakładu?I cały dorobek ojca poszedł na marne? Znawco cukiernictwa :huh:

z
znawca cukiernictwa

Widzę,że nie masz ochoty na dalszą dyskusję o
ciastachach i ciasteczkach więc żegnam, bo muszę
zacząć piec! Wesołych swiąt

z
znawca

A może bysmy tak jeszcze podyskutowali o innych
ciastkach, jakie partolą dzisiejsze cukiernie, np. o
pączkach, jakie to mają co niektórzy pomysły,że ten
pączek nie podobny do tradycyjnego pączka, delikatnie
lukrowanego, cieńką pomadą od której jedząc tego
pączka się nie wysmarujesz.Co ty na to, czy takie
pączki tobie powiatowcu czy lichoto odpowiadają? No i powiedz czy nie mam pojęcia o pieczeniu? Pozdrawiam serdecznie.

p
powiatowiec

Na święta piekę dwa gatunki zyda, jeden tradycyjny z rodzynkami a drugi, o to już ci nie zdradzę z czym.
TAJEMNICA.No widzisz gościu ile mozna napisać w
temacie żyda.Zyczę ci zdrowych i pachnących żydem świat , obyś się gościu nie przejadł nim za bardzo.


dziekuje bardzo Tobie tez tego życzę i nie zapomnij o papierze oczywiscie toaletowym :D  :D  :D  ;)

z
znawca smakosz

Na święta piekę dwa gatunki zyda, jeden tradycyjny z rodzynkami a drugi, o to już ci nie zdradzę z czym.
TAJEMNICA.No widzisz gościu ile mozna napisać w
temacie żyda.Zyczę ci zdrowych i pachnących żydem świat , obyś się gościu nie przejadł nim za bardzo.

G
Gość
W dniu 18.12.2014 o 07:33, ha ha ha napisał:

A żebys wiedział,że stanę go konkursu i to zkilkoma gatunkami tego żyda czyli drożdżówkikrajeńskie, botak powinien ten placek się nazywać, przynajmniej w sklepach,ale co ty o tym możesz wiedzieć ....

Wierze ci jak kobyle brodw zgola.

h
ha ha ha

A żebys wiedział,że stanę go konkursu i to z
kilkoma gatunkami tego żyda czyli drożdżówki
krajeńskie, bo
tak powinien ten placek się nazywać, przynajmniej w sklepach,ale co ty o tym możesz wiedzieć ....

G
Gość
W dniu 17.12.2014 o 22:29, powiatowiec napisał:

 tee mądralo juz raz pisałem..trzeba było upic Żyda stanąć do konkursu a nie parzyć pysk na forum!!!!!! 

Kto jest twoim dostawca?Konkurs to szerokire mozliwosci

p
powiatowiec
W dniu 17.12.2014 o 21:10, Gość napisał:

A czy ta Danka zna innego zyda oprócz tego zrodzynkami?? No powiatowcu zaślepiony Danusiązapytaj ją czy ona zna zyda tylko z rodzynkamiczy może jeszcze z czymś innym?Jak się orientuję mozna go robić na różne sposoby i każdy sposób to niebo w gębie.Sowa by się dopiero zdziwił z czym jeszcze można robić żyda.

 


A czy ta Danka zna innego zyda oprócz tego z
rodzynkami?? No powiatowcu zaślepiony Danusią
zapytaj ją czy ona zna zyda tylko z rodzynkami
czy może jeszcze z czymś innym?Jak się orientuję mozna go robić na różne sposoby i każdy sposób to niebo w gębie.Sowa by się dopiero zdziwił z czym jeszcze można robić żyda.

tee mądralo juz raz pisałem..trzeba było upic Żyda stanąć do konkursu a nie parzyć pysk na forum!!!!!!

s
smakosz

Dobranoc powiatowcu!Skończ już ztym zydowskim tematem, bo jak widzę nie mnasz pojęcia o pieczeniu, a p.Dance zyczę samych dobrych wypieków.

G
Gość

A czy ta Danka zna innego zyda oprócz tego z
rodzynkami?? No powiatowcu zaślepiony Danusią
zapytaj ją czy ona zna zyda tylko z rodzynkami
czy może jeszcze z czymś innym?Jak się orientuję mozna go robić na różne sposoby i każdy sposób to niebo w gębie.Sowa by się dopiero zdziwił z czym jeszcze można robić żyda.

G
Gość

G..wno cię to obchodzi lichoto!

l
lucyper
W dniu 16.12.2014 o 19:29, powiatowiec napisał:

A ty???????????? pana O?a co do p.Danki ..nie twierdze buraku ,że tylko ona umie gotować ,tylko ,że Ona wygrywa  i promuje Sępólno!!!A ktoś twierdzi co innego i ja oskarża ja o kradzież!!A to juz jest swiństwo!!Kazdy moze stanąc do konkursu a nie pysk parzyc na forum!!!!

Tak nie mialem okazji smakowacDuza promocja przewrot styczniowy z ucieczka Pani Weroniki wzmocnione Dylematami wiecborckimi.Czy dziki maja wlosnice???

p
powiatowiec

:D  :D  :D  :D  :D smakosz smacznego!!!!!Zawsze wez duuuzo papieru ,,wiesz dlaczego? :P  :P  :P  :P sraczka!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3