Analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wskazują w październikowym "Rynku Rolnym" na wrześniowy "mocno opóźniony w tym roku, sezonowy wzrost cen trzody". Skąd to opóźnienie wynikało? Z konieczności opróżnienia europejskich magazynów z mięsa objętego programem dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny.
Dalsze prognozy mówią o tym, że w pierwszym półroczu 2016 roku ceny trzody w Polsce mogą być wyższe niż w I półroczu 2015 r. Instytut przewiduje alszy spadek pogłowia trzody. "Głębokość tego spadku będzie jednak zależała od skali wzrostu cen trzody oraz cen zbóż i pasz w nadchodzących miesiącach".
Z raportu GUS dotyczącego cen produktów rolnych wynika, że we wrześniu cena trzody w naszym województwie średnio wynosiła 4,66 zł/kg.
Źródła: KPODR, Rynek Rolny, GUS