https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Żywność eko - to się opłaca

fot. adam zaszkowski Dominika kiss-Orska
Agnieszka Ozdowy, właścicielka sklepu Honey Pot, na upały poleca chłodnik z ekologicznej botwinki
Agnieszka Ozdowy, właścicielka sklepu Honey Pot, na upały poleca chłodnik z ekologicznej botwinki
W Bydgoszczy działają trzy sklepy z żywnością „bio”. Czym się różni ziemniak z ekologicznej plantacji od zwykłej bulwy z marketu? Zapytaliśmy bydgoską dietetyczkę.

- Warzywa i owoce z ekologicznych upraw nie są naszpikowane chemicznymi środkami - tłumaczy Anna Kaczanowska, dietetyczka z poradni Avocado. - Nie są polerowane mieszanką białkową, by dłużej zachowały świeży wygląd.

Chemiczne dodatki mogą stanowić tzw. alergeny ukryte, które nie są tolerowane u alergików.

W eko-sklepach możemy kupić herbaty, które nie tylko świetnie smakują, ale doskonale wpływają na nasze zdrowie. - Zielone i czerwone mają dużo przeciwutleniaczy, co oznacza, że oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii - wymienia zalety herbat Kaczanowska.

Agnieszka Ozdowy, _właścicielka bydgoskiego sklepu Honey Pot _dodaje: - Herbaty zielonej lepiej nie pić zimą, ponieważ wychładza organizm. W chłodniejsze pory roku lepiej zastąpić ją naparem z głogu. Zielona doskonale nadaje się na upał.

Czytaj też: Coraz więcej osób kupuje żywność ekologiczną. Ludzie! W ten sposób oszczędza się na lekarstwach!

Na sklepowych półkach „bio-” znajdziemy m.in. jajka od kur żyjących na wolnym wybiegu. - Jajka dostarczają nam najlepszej jakości białko, witaminy, minerały i lecytynę. Żółtko w jajku od szczęśliwej kury ma naturalną barwę, bo do paszy hodowca nie dodaje barwinków. Te jajka są też bardzo smaczne - przekonuje dietetyczka.

Pyszne jajka na śniadanie a do niego świeży chlebek z chrupiąca skórką. - Byle kupiony w sprawdzonej piekarni, a najlepiej wypieczony przez siebie w domu - radzi Kaczanowska. - Ważne, by było pełnoziarniste, ciemne. Niestety niektóre piekarnie są nieuczciwe i barwią chleby karmelem. Dla osób z cukrzycą, podwyższonym cholesterolem bardzo dobry jest chleb orkiszowy.

Sprawdzony chleb pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy bez drożdży dostępny jest w eko-sklepach. Są na to dowody.

- Mam bowiem certyfikaty od rolników, od których kupuję owoce i warzywa, od piekarza. Na jajka od hodowcy z Szubina też mam atest, więc wiem, że zdrowo sprzedaję i jem - śmieje się Agnieszka Ozdowy.

Czytaj też: Jeśli piękny dom, to oczywiście energooszczędny

Sklepy bio to prawdziwy raj dla mam, które troszczą się o zdrowie swoich pociech. Są w nich bowiem produkty bez niezdrowego cukru, naturalne. Ozdowy: - Mamy żelki bez żelatyny barwione szpinakiem, porzeczką, pokrzywą. Poza tym polecam mamom zamiast lizaka czy wafla dać dziecku daktyla. A zamiast gotowego, homogenizowanego serka lepiej samemu zmiksować twarożek z owocem.

Warto dbać o to, co się je, ponieważ wiele chorób wynika ze złej diety. Pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy i pijemy. A w przyszłości zamiast na leki, pieniądze lepiej wydawać na dobre książki i podróże.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska