https://pomorska.pl
reklama

Ale smakowite są te regionalne potrawy!

Erka
Dorota Kalinowska podczas promocji książki
Dorota Kalinowska podczas promocji książki Wojciech Alabrudziński
Staraniem Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej ukazała się książka Doroty Kalinowskiej pt. "Gzik, Żur i Prażucha. Tradycje Kuchni Polskiej".

Jest to pierwsze, tak szerokie opracowanie tematu, obejmujące produkty i ich pochodzenie, przetwórstwo i konserwację żywności w dawnych gospodarstwach wiejskich. Szczegółowo zostały również opisane sprzęty kuchenne oraz ich wytwórcy, czyli rzemieślnicy wiejscy. Książka zawiera ponadto opisy pożywienia codziennego, świątecznego i weselnego. Przedstawia przedsięwzięcia muzealne oraz innych instytucji, których celem jest kultywowanie i podtrzymywanie tradycji - w tym także kulinarnych - regionu.

Przepisy

PRAŻUCHA
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 płaskie łyżki mąki, sól, tłuszcz do smażenia lub usmażone skwarki.
Wykonanie: obrane ziemniaki gotować w wodzie bez soli. Gdy są już prawie miękkie dodać mąkę. Odstawić na 10 minut, aby mąka się zaparzyła lub chwilę gotować. Następnie odcedzić i ubić pałką, aż wytworzy się jednolita masa. Osolić do smaku. Łyżką zrobić małe kulki i przysmażyć na gorącym tłuszczu. Można tez uformowane kuleczki polać bezpośrednio na talerzu sklarowanym masłem lub skwarkami.

JARMUŻ
Składniki: kości z mięsem lub same, 1 kg kapusty świeżej, marchew, kasza jęczmienna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, majeranek, sól, ziemniaki.
Wykonanie: do garnka włożyć na dno kostki, na nich położyć poszatkowana kapustę, marchew w kawałkach i przyprawy. Zalać wszystko wodą i zasypać kaszą. Nie mieszać, aby się kasza nie przypaliła. Dusić, aż wszystko będzie miękkie. Podawać z gotowanymi oddzielnie, krychanymi, czyli tłuczonymi ziemniakami.

Czytaj e-wydanie »

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska