Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczny chlebek ziołowy. Ten wypiek na stałe zagości w twoim menu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Rwany chlebek to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie
Rwany chlebek to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ten przepis nie może się nie udać. Pyszne, delikatne ciasto i aromatyczne masło to sposób na najlepszy chlebek ziołowy do zrobienia w kilka minut w robocie kuchennym. Po upieczeniu nie trzeba go nawet kroić. Można go rwać i zajadać prosto z foremki.

W skrócie

Chlebek ziołowy, nazywany także rwanym chlebkiem czosnkowym, to jeden z najpopularniejszych wypieków do zrobienia w robocie kuchennym. Nic dziwnego, bo przygotowanie chlebka trwa chwilę, a efekt za każdym razem jest doskonały. Właściwie wszystkie czynności, takie jak wyrabianie czy rozdrabnianie, wykonuje za nas robot kuchenny. Na koniec musimy jedynie rozwałkować ciasto i ułożyć je jak harmonijkę w formie do pieczenia. Po pół godzinie otrzymujemy przepyszny chlebek ziołowy o fantazyjnym kształcie, który zachęca do rwania prosto z foremki.

Chlebek ziołowy – przepis do zrobienie w robocie kuchennym

Czas przygotowania: 15 minut przygotowania + 35 minut pieczenia
Porcja: duża okrągła forma lub dwie małe prostokątne foremki,
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml wody,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Na masło czosnkowo-ziołowe:

  • 100 g masła,
  • szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • pęczek pietruszki,
  • pół łyżeczki soli.

Polecam także: Amerykańska zapiekanka z chleba, którą będziesz się zajadać przez cały dzień

Jak zrobić rwany chlebek czosnkowy z robota kuchennego?

  1. Najpierw przygotowałam masło ziołowe. Składniki umieściłam w naczyniu robota i rozdrabniałam przez kilka sekund na średnich obrotach.
  2. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
  3. Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w naczyniu miksującym i wyrabiałam przez dwie minuty.
  4. Po tym czasie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. pół centymetra.
  5. Ciasto ułożyłam w foremce, luźno zwijając je w harmonijkę. Możesz użyć do tego okrągłej tortownicy lub prostokątnych foremek do chleba.
  6. Ułożony chleb posmarowałam masłem ziołowym. Piekłam ok. 35 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Aromatyczny chlebek ziołowy. Ten wypiek na stałe zagości w twoim menu - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska