Adam Willma
dziennikarzGazeta PomorskaToruń
691 materiałów
Żyjący w coraz mniej oczywistym świecie ze stałym uczuciem deja vu.
Słuchacz ludzkich historii i muzyki sprzed trzech stuleci.
Czytelnik zapomnianych książek i roczników statystycznych.
Psi przewodnik, kolekcjoner chmur i dźwięków (bez powodzenia szukający uzasadnienia dla ich utrwalania).
Od lat zbierający materiały do kompendium poświęconego historii mikrofonów europejskich - dzieła, które zmieni bieg świata.
PLUS
Dobre miejsce na mapie [komentarz]
Do Polaków idealnie pasuje szwejkowski bon mot „Jakoś to będzie. Jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było”.
PLUS
Politykom ten spektakl nadal się opłaca [rozmowa]
Rozmowa z prof. Rafałem Chwedorukiem, politologiem z Uniwersytetu Warszawskiego, o tym po co politykom sejmowe połajanki.
PLUS
Świry polskie [komentarz]
Metody polityczne Radosława Sikorskiego nigdy nie budziły mojej sympatii. Wśród dawnych i obecnych kompanów politycznych ma opinię człowieka, który nie potrafi...
PLUS
Jesteśmy bogatsi od Greków. W statystykach [rozmowa]
Rozmowa z prof. Leszkiem Dziawgo, ekonomistą z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, o awansie Polski w szacunkach Międzynarodowego Funduszu Walutowego.
PLUS
Władza z tylnego siedzenia [komentarz]
Powiedzieć, że wkroczyliśmy do globalnego świata, w którym rządzą wielkie korporacje, to jakby nie powiedzieć nic.
PLUS
Pralnia po polsku [komentarz]
Słuchanie polityków (ze zrozumieniem) wymaga nie lada wysiłku.
PLUS
Smutne świętowanie [komentarz]
Czy wiecie Państwo, jakie dziś święto? Jeśli nie, nie ma powodów do wstydu, bo nie dość, że święto się zdewaluowało, to na dodatek nie bardzo jest co świętować.
PLUS
Ta dobra imigracja [komentarz]
Stanisław pochodzi z centralnej Ukrainy. Od kilku miesięcy pracuje wraz ojcem w Polsce. Staś kładzie dachy, jego ojciec zajmuje się hydrauliką. Mieszkali w...
PLUS
To próba podtrzymania czarnej legendy AK [rozmowa]
Rozmowa z dr. Henrykiem Piskunowiczem, historykiem z UKSW, o sporze w sprawie mordu w Dubinkach.
PLUS
Cukier na lekarstwo, masło we włosach [rozmowa]
Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK o tym czym raczyli się goście Mieszka I.