Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1021 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kuchnie z „Totalnych remontów Szelągowskiej”. Aż chce się gotować!
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka i projektantka wnętrz, znana z programów stacji TVN. Od lat przeprowadza metamorfozy domów i mieszkań, które wiele...
Robert Sowa, Przemysław Klima i Sebastian Olma. Oto najlepsi szefowie kuchni w Polsce
Przewodnik „Poland 100 Best Restaurants” wyróżnia od 2011 roku najlepszych szefów kuchni. 21 marca poznaliśmy tegorocznych zwycięzców plebiscytu, którzy...
Dzień Wody 2022. Ile powinno się pić wody?
Co roku 22 marca w kalendarzu przypada Światowy Dzień Wody. Od dawna wiadomo, że odpowiednie nawodnienie organizmu poprawia koncentrację, niweluje bóle głowy i...
Najlepsze restauracje i karczmy w Polsce! Sprawdź, gdzie je znaleźć
Przewodnik „Poland 100 Best Restaurants” wskazuje corocznie, od 2011 roku, najlepsze restauracje i karczmy w Polsce. 21 marca poznaliśmy tegorocznych zwycięzców...
„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” powraca! Im udało się zwyciężyć
„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” to kulinarne show, które gościło na ekranach telewizorów od 8 kwietnia 2014 roku. Program wypełniony był różnymi zadaniami,...
Skwaśniały rosół, zwarzony majonez, przypalony obiad? Te sztuczki uratują twój obiad
Przesolona zupa, zważony majonez lub przypalony obiad to tylko niektóre z kulinarnych wpadek, które zdarzają się w kuchni. W wielu przypadkach dania można...
30 lat temu ruszył pierwszy McDonald's w Polsce. Gdzie są najstarsze fast foody?
17 czerwca 1992 roku u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie otwarto pierwszą restaurację McDonald’s w Polsce. Na inauguracji pojawiły się...
Kosmiczne torty z Instagrama jak dzieła sztuki. Najciekawsze profile z wypiekami
Te torty to prawdziwe dzieła sztuki. Prezentujemy najciekawsze i najpopularniejsze profile na Instagramie z artystycznymi wypiekami. Wiele z nich przybiera...
TOP 7 blogów wege, które warto znać! Dzięki tym blogerom uzależnisz się od tofu
Kuchnie wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej popularne. Składniki do wyczarowania roślinnych dań są łatwo dostępne. Zebraliśmy listę TOP 7 blogów,...
Znani influencerzy kulinarni gotują dla Ukrainy. Lara Gessler udostępnia pracownię
Lara Gessler, córka znanej restauratorki Magdy Gessler, otworzyła swoje warszawskie studio kulinarne na pomoc dla uchodźców. Od poniedziałku do piątku wraz z...