Banany to prawdziwa witaminowa bomba. Ten niewielki owoc jest pożywny zawiera spore ilości witamin C, B6, A, E i K. Są też źródłem wapnia, fosforu, magnezu, potasu i sodu. Jeden średniej wielkości banan zawiera aż 27 g węglowodanów.
- Przeczytaj: Banany - osoby z tymi schorzeniami nie powinny ich jeść. Osoby o tych schorzeniach muszą uważać na te owoce
Spożywanie bananów ma wiele zalet i warto po nie sięgać przy wielu dolegliwościach. Owoce te pomagają między innymi przy anemii, bólach miesiączkowych, ale nawet zwyrodnieniach, czy obniżeniu złego cholesterolu. A co najważniejsze banany poprawiają samopoczucie i dają zastrzyk energii.
Warto je jeść "na surowo" ale również jako dodatek do owsianki, placków czy koktajli. Istotny dla zdrowia jest jednak także czas spożywania bananów.
Nazwa banan wywodzi się z języka arabskiego i oznacza palec, ze względu na wygląd tych owoców. Trudno uwierzyć, ale banany to owoce tropikalne, które zaliczane są do ... jagód.
Banany uprawia się w strefie międzyzwrotnikowej, w Ameryce Południowej, Afryce, Azji, a także na ternach położonych na Oceanie Spokojnym. Nim trafią do naszych domów muszą przebyć wiele kilometrów.
Nie jedz bananów przy tych chorobach
Banany są smaczne i syczące. Mogą zastąpić nawet cukier w deserach. Zobaczcie, w jakich sytuacjach nie jeść bananów - szczegóły w galerii poniżej.
