Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Będzie można sprzedać więcej mięsa w ramach RHD? Ministerstwo rolnictwa zajęło stanowisko

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Podmioty w Polsce mają do wyboru różne formy działalności, w ramach których mogą produkować i wprowadzać na rynek żywność na małą i średnią skalę.
Podmioty w Polsce mają do wyboru różne formy działalności, w ramach których mogą produkować i wprowadzać na rynek żywność na małą i średnią skalę. Tomasz Hołod
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zwiększenia maksymalnego limitu dla świeżego mięsa zbywanego w ramach rolniczego handlu detalicznego. Teraz wynosi on 2300 kg rocznie.

Samorząd rolniczy apeluje do ministra rolnictwa o możliwość zwiększenia limitu sprzedaży mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego i końskiego oraz produkowanych z nich surowych wyrobów mięsnych i mięsa mielonego, zbywanych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.
Teraz wynosi on 2300 kg.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i przypomina, że maksymalne ilości żywności zbywanej zakładom w ramach RHD zostały z założenia określone w przepisach krajowych jako małe ilości:

- Działalność RHD została wprowadzona w polskim porządku prawnym w odpowiedzi na oczekiwania rolników, którzy wnioskowali o umożliwienie im prowadzenia produkcji żywności w gospodarstwie rolnym na małą skalę, w celu jej zbywania konsumentom i lokalnym zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta na uproszczonych zasadach z zakresu prawa żywnościowego i z zastosowaniem możliwych ulg w opodatkowaniu – przypomina resort rolnictwa. - Idea jaka przyświecała wprowadzeniu takiej działalności w Polsce miała na celu umożliwienie rolnikom uzyskiwania dodatkowych dochodów z gospodarstwa rolnego ukierunkowanego na prowadzenie produkcji podstawowej w zakresie uprawy roślin lub chowu/hodowli zwierząt nie zaś prowadzenia produkcji żywności na dużą skalę, w przypadku której potrzeba więcej m. in. czasu, uwagi i zaangażowania podmiotów.

Resort zwraca uwagę rolników na działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (MLO): - W przypadku działalności MLO limit dostaw świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego i końskiego oraz produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych i mięsa mielonego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego wynosi tonę tygodniowo i jest znacznie wyższy niż w przypadku działalności RHD.

Świeże mięso oraz surowe wyroby mięsne i mięso mielone mogą być produkowane i wprowadzane na rynek, w tym przez rolników, w ramach różnych form działalności, tj. oprócz ww. RHD i MLO, również m. in. w zakładzie prowadzącym handel detaliczny, zatwierdzonym zakładzie rozbioru mięsa, czy zatwierdzonym zakładzie produkującym surowe wyroby mięsne i mięso mielone.

- Aktualnie w resorcie rolnictwa nie planuje się zmian przepisów krajowych z zakresu bezpieczeństwa żywności dotyczących działalności RHD – informuje MRiRW. - Podmioty w Polsce mają do wyboru różne formy działalności, w ramach których można produkować i wprowadzać na rynek żywność na małą i średnią skalę. Niezależnie od powyższego, wniosek KRIR zostanie ponownie rozważony w przypadku podjęcia decyzji o kolejnej nowelizacji przepisów krajowych o działalności RHD.

Źródło: KRIR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska