Gęsina, choć coraz popularniejsza, wciąż zdaje się zbyt rzadko gościć na naszych stołach. Tymczasem, jak dowodzi Andrzej Klonecki, prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, gęsina - mimo że pozór ocieka tłuszczem - w rzeczywistości ma go mniej niż mięso kurczaka. Ponadto zawiera mnóstwo witamin i minerałów, białka i kwasy tłuszczowe zbawienne dla profilaktyki zdrowotnej.
Gęsina ma mniej tłuszczu niż mięso kurczaka
Prezes, wywodzący się z rodu znanych gęsiarzy znad Gopła zachęca do zagrodowego chowu gęsi. - Małe biedne gospodarstwa nie muszą upadać. Dochód może dać gęś zagrodowa - zapewnia. Kierowana przez niego fundacja promuje taki chów, pomaga zainteresowanym szkoleniami i warsztatami, wspiera dostawami jaj i ekologicznych piskląt.
Hodowla zagrodowa jest mniej kosztowna niż fermowa, za to gęś z takiej hodowli i przetwory z gęsiny to żywność ekologiczna, o czym przekonali się m.in. kuracjusze Kliniki Uzdrowiskowej „Pod Tężniami”, gdzie Fundacja zorganizowała warsztaty. Teraz prezes Klonecki zabiega, by gęś zagrodowa zagościła na Kujawach, a w Ciechocinku, mieście zdrowia, powstał ośrodek naturalnej żywności.
Kujawsko-Pomorską Strefę AGRO znajdziesz na Facebooku - dołącz do nas!