Produkty zgłoszone do konkursów poddane zostały ocenie komisji, której przewodniczyła Halina Rosiak - wiceburmistrz Żnina.
Po degustacji ogłoszono, że statuetkę za Najlepszy chleb w tradycji Pałuk /w kategorii amatorów/ otrzymuje Maria Skrocka - za graham.
Nagrodę w konkursie na Najlepszy pałucki produkt - kategoria miody - otrzymał Kazimierz Sondej za swój miód lipowy. Druga nagroda Najlepszy pałucki produkt pojechała do Władysławowa w gminie Łabiszyn za szynkę wyprodukowaną w masarni rodzinnej państwa Zawistowskich.
Z kolei konkurs O chochlę burmistrza Żnina tym razem odbył się w kategorii zupy.
Chochlę otrzymała restauracja Parkowa ze Żnina za kwas z kluchami na pyrach. Zupy degustowała i oceniała komisja w składzie: Wojciech Grześkowiak, Kevin Aiston, Robert Luchowski, Krzysztof Leśniewski i Wiesława Heinich.
To już druga, po ubiegłorocznej, "chochla" dla "Parkowej".
Fragment oceny komisji: