Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biesiada pałucka na rynku w Żninie. Dla kogo nagrody za najlepszy chleb, zupę i produkt z Pałuk [zdjęcia]

(iwo)
Kolejna edycja Biesiady pałuckiej za nami. Kulminacją były nagrody w konkursach na najpyszniejsze dania i produkty z Pałuk.
Kolejna edycja Biesiady pałuckiej za nami. Kulminacją były nagrody w konkursach na najpyszniejsze dania i produkty z Pałuk. Iwona Woźniak
Kolejna edycja Biesiady pałuckiej za nami. Kulminacją były nagrody w konkursach na najpyszniejsze dania i produkty z Pałuk.

Produkty zgłoszone do konkursów poddane zostały ocenie komisji, której przewodniczyła Halina Rosiak - wiceburmistrz Żnina.

Po degustacji ogłoszono, że statuetkę za Najlepszy chleb w tradycji Pałuk /w kategorii amatorów/ otrzymuje Maria Skrocka - za graham.

Nagrodę w konkursie na Najlepszy pałucki produkt - kategoria miody - otrzymał Kazimierz Sondej za swój miód lipowy. Druga nagroda Najlepszy pałucki produkt pojechała do Władysławowa w gminie Łabiszyn za szynkę wyprodukowaną w masarni rodzinnej państwa Zawistowskich.

Z kolei konkurs O chochlę burmistrza Żnina tym razem odbył się w kategorii zupy.

Chochlę otrzymała restauracja Parkowa ze Żnina za kwas z kluchami na pyrach. Zupy degustowała i oceniała komisja w składzie: Wojciech Grześkowiak, Kevin Aiston, Robert Luchowski, Krzysztof Leśniewski i Wiesława Heinich.
To już druga, po ubiegłorocznej, "chochla" dla "Parkowej".

Fragment oceny komisji:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska