Rywalizacja na szczeblu wojewódzkim odbędzie się w Kujawsko-Pomorskiem w sobotę 12 sierpnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu. Początek zmagań o godz. 13. Przystąpi do nich 19 KGW wraz z potrawami, które wygrały eliminacje w powiatach.
- powiat nakielski- KGW Anieliny - berce z dynią
- mogileński - KGW Młyny-Młynice - pieczona dziczyzna serwowana z trzema sosami
- brodnicki - KGW Brzozie - kaczka z wiejskiej zagrody nadziewana sianem
- grudziądzki - KGW „Borowianki” - królik po grudziądzku
- chełmiński - KGW w Stolnie - udko kaczki faszerowane w sosie śliwkowym z kopytkami i sałatką z czerwonej kapusty
- świecki - KGW Pruszcz - polędwica z jelenia w sosie myśliwskim w ziołach na pure z selera
- aleksandrowski - KGW „Łowiczanki” - udko kacze karmelizowane w sosie żurawinowym podane z klapaczami
- bydgoski - KGW Żołędowo - dziczek pod dębem
- toruński - KGW Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku - gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
- tucholski – KGW w Łyskowie - pasztet z królika
- włocławski- KGW w Skrzynkach - wyjątkowy kociołek rozmaitości z jeziora i lasu
- lipnowski - Koło Kobiet Rachcin - policzki wieprzowe na musie mirabelkowym
- wąbrzeski – KGW Jezioranki w Ostrowie - karkówka z warzywami po ostrowsku z sałatką warzywną
- inowrocławski - KGW w Kłopocie- gołąbki z gęsiną na kremie selerowo-chrzanowym z sosem porzeczkowym
- żniński - KGW w Mamliczu - farsze pod pierzynką
- rypiński - KGW w Dylewie - gęś pieczona z nadzieniem
- radziejowski - KGW Opatowice - glazurowana w miodzie pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem i kluseczkami
- golubsko-dobrzyński - KGW we Wrockach - gęsina konfitowana z pieczonymi ziemniakami i modrą kapustą
- sępoleński - KGW w Dąbrówce - pierogi z kaczki w owocowych sosach
[polecane]25130045,23010443;1;[/polecane]
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Wideo