https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brodnica. Dania przygotowane z ekologicznego mięsa mogą być smaczne? Oczywiście. Trzeba tylko umiejętnie je przyrządzić.

(kat)
Wspólne gotowanie podobało się uczniom
Wspólne gotowanie podobało się uczniom Fot. Nadesłane
Teoria połączona z praktyką. Tylko taka nauka da pozytywne efekty. Wiedzą o tym doskonale uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Rolniczych w Brodnicy.

Młodzież odwiedzili przedstawiciele Stowarzyszenia "Pyszni i Szybcy", które specjalizuje się w profesjonalnym doradztwie kulinarnym.

- Są jednocześnie zwycięzcami wielu prestiżowych konkursów krajowych i międzynarodowych - informuje Elżbieta Gaca z ZSR.

Pokaz kulinarny poprzedzony był prelekcją Mieczysława Babalskiego, właściciela gospodarstwa ekologicznego oraz wykładem przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego dotyczących zalet żywności ekologicznej i jej wykorzystaniem w gospodarstwie domowym.

Uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego mieli możliwość wspólnego gotowania z mistrzem. Pod okiem Jana Prady przyrządzali potrawy z wyrobów ekologicznych. Efektem wspólnej pracy był obiad składający się z dwóch dań i deseru. - Pan Jan Prado okazał się nie tylko znakomitym kucharzem, swoją błyskotliwością, poczuciem humoru i talentem aktorskim zaskoczył uczestników pokazu. Gotowanie z nim okazało się prawdziwą sztuką - mówi nauczycielka.

Przygotowane dania koniecznie trzeba było posmakować. Efekt? Znakomity. Wszystkim bardzo smakowały wszystkie potrawy. Taka lekcja, podczas której można było zapoznać się z teorią a później sprawdzić wiedzę w praktyce bardzo przypadła młodzieży do gustu.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska