Pestycydy w warzywach i owocach
Pestycydy to środki chemiczne szeroko stosowane w rolnictwie, które mają na celu ochronę roślin przed szkodnikami. Jednak ich obecność na owocach i warzywach może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Według najnowszych badań aż 70% produktów spożywczych zawiera pozostałości pestycydów. Warto zatem wiedzieć, które owoce i warzywa kumulują ich najwięcej.
- Proporcja 2:1 w kotletach mielonych. Dzięki temu mielone wychodzą smaczne i soczyste
- Tych witamin i suplementów nie bierz rano! Oto lista stworzona przez specjalistów
- Nowotwór u dziecka - wczesne objawy. Zwróć uwagę na te sygnały!
- Co dobrze wypić przed snem? Te napoje pomagają zasnąć, warto je pić na noc
Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, propagująca zdrowy tryb życia i działająca na rzecz dobra publicznego. Co roku EWG publikuje raport zawierający listę toksycznych owoców i warzyw. Badania skupiają się na wykryciu pozostałości pestycydów w popularnych produktach spożywczych. Lista jest tworzona na podstawie danych Agencji Żywności i Leków (FDA).
Nowe wyniki są alarmujące - wiele z tych substancji może kumulować się w ciele, co w dłuższym okresie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak:
zaburzenia hormonalne,
problemy z układem nerwowym,
zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów,
alergie oraz choroby układu oddechowego.
W tych produktach jest najwięcej pestycydów
Na szczycie listy produktów zawierających najwięcej pestycydów po raz kolejny znalazły się truskawki, szpinak oraz zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i kapusty.
Z analizy EWG wynika, że nawet 95 proc. testowanych próbek tych produktów zawierało ślady pestycydów. Eksperci przypominają, jak ważne jest dokładne mycie warzyw i owoców a także wybieranie produktów pochodzących z upraw ekologicznych.
Najmniej skażone owoce i warzywa
Równocześnie z publikacją listy warzyw i owoców z największą ilością pestycydów, EWG publikuje listę najmniej skażonych warzyw i owoców. Na liście znalazło się:
awokado,
kukurydza,
ananas,
cebula,
papaya,
groszek mrożony,
szparagi,
melon miodowy i zwykły,
kiwi,
brokuły,
grzyby,
mango,
słodkie ziemniaki,
marchew.
Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce na świecie
Spośród 46 produktów uwzględnionych w analizie, wybrano 12 owoców i warzyw, które zostało najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Znaleziono w nich łącznie aż 209 pestycydów. We wszystkich 12 produktach, 95 procent próbek zawierało pestycydy.
Oto lista warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami na świecie. Szczegóły w galerii: