https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brudna Dwunastka - oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Nowy raport EWG o zagrożeniu z powodu pestycydów [27.04.2025]

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Warzywa i owoce skażone pestycydami - amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) w nowym raporcie ujawniła tzw. "Brudną Dwunastkę", czyli listę owoców i warzyw z największym stężeniem pestycydów w 2024 roku. Sprawdź, na jakie produkty uważać!

Pestycydy w warzywach i owocach

Pestycydy to środki chemiczne szeroko stosowane w rolnictwie, które mają na celu ochronę roślin przed szkodnikami. Jednak ich obecność na owocach i warzywach może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Według najnowszych badań aż 70% produktów spożywczych zawiera pozostałości pestycydów. Warto zatem wiedzieć, które owoce i warzywa kumulują ich najwięcej.

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, propagująca zdrowy tryb życia i działająca na rzecz dobra publicznego. Co roku EWG publikuje raport zawierający listę toksycznych owoców i warzyw. Badania skupiają się na wykryciu pozostałości pestycydów w popularnych produktach spożywczych. Lista jest tworzona na podstawie danych Agencji Żywności i Leków (FDA).

Nowe wyniki są alarmujące - wiele z tych substancji może kumulować się w ciele, co w dłuższym okresie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak:

  • zaburzenia hormonalne,

  • problemy z układem nerwowym,

  • zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów,

  • alergie oraz choroby układu oddechowego.

W tych produktach jest najwięcej pestycydów

Na szczycie listy produktów zawierających najwięcej pestycydów po raz kolejny znalazły się truskawki, szpinak oraz zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i kapusty.

Z analizy EWG wynika, że nawet 95 proc. testowanych próbek tych produktów zawierało ślady pestycydów. Eksperci przypominają, jak ważne jest dokładne mycie warzyw i owoców a także wybieranie produktów pochodzących z upraw ekologicznych.

Najmniej skażone owoce i warzywa

Równocześnie z publikacją listy warzyw i owoców z największą ilością pestycydów, EWG publikuje listę najmniej skażonych warzyw i owoców. Na liście znalazło się:

  • awokado,

  • kukurydza,

  • ananas,

  • cebula,

  • papaya,

  • groszek mrożony,

  • szparagi,

  • melon miodowy i zwykły,

  • kiwi,

  • brokuły,

  • grzyby,

  • mango,

  • słodkie ziemniaki,

  • marchew.

Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce na świecie

Spośród 46 produktów uwzględnionych w analizie, wybrano 12 owoców i warzyw, które zostało najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Znaleziono w nich łącznie aż 209 pestycydów. We wszystkich 12 produktach, 95 procent próbek zawierało pestycydy.

Oto lista warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami na świecie. Szczegóły w galerii:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska