Od stycznia do września roku 2019 unijny eksport jaj i przetworów jajecznych wzrósł do 180,5 tys. ton. Nawet kilkudziesięcioprocentowe wzrosty sprzedaży odnotowano na wielu rynkach, zwłaszcza azjatyckich. Producenci znad Wisły wskazują, że na uwagę zasługuje jeden kierunek – Japonia.
U tego największego odbiorcy asortymentu jajecznego z UE popyt eksportowy do września roku 2019 zwiększył się aż o 30 proc. do 56,7 tys. ton.
- Za rzadko spotykane zdarzenie należy uznać tak duży skok wolumenu eksportu na rynek, który przez lata pozostawał kluczowym i stabilnym odbiorcą suszonych przetworów jajecznych ze Wspólnoty. Z reguły, tak gwałtowne wzrosty dotyczą nowo zdobytych rynków czy tych obciążonych nagłymi wahaniami podaży – komentuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. - Ocenia się, że sprzedaż do Japonii rośnie z uwagi na wejście w życie w 2019 roku umowy UE – Japonia. Nawiązanie partnerstwa gospodarczego z Japonią spowodowało obniżenie taryf celnych na towary jajeczne z państw unijnych. Sądzimy, że lepsza sprzedaż suszonych produktów przetwórstwa jaj do Japonii to jedna z przyczyn tłumacząca trwającą od sierpnia tego roku sytuację popytowo–podażową na rynku unijnym wspierającą wzrost cen jaj, także w Polsce.
Nie jest wykluczone, że popyt ze strony Japonii stworzy dalsze możliwości unijnym eksporterom.
Źródło: KIPDIP
________________________________
Agro Pomorska odcinek 83
