Spis treści
Kiedy kupić rybę na Boże Narodzenie?
Jeśli zamierzamy kupić świeżą rybę i nie chcemy jej mrozić, a od razu zająć się jej przygotowaniem, to powinniśmy ją kupić 1-2 dni przed świętami. Trzeba się jednak liczyć z tym, że różnie może być z dostępnością ryb oraz, że zakupy mogą zająć sporo czasu i oznaczać długie stanie w kolejkach. Ryby świeże można jednak kupić znacznie wcześniej i zamrozić, a przed świętami je odmrozić i przygotować. Również ryby do marynat czy octu można kupić już teraz, przyrządzić i przechowywać w słoikach. Ryby mrożone można kupić kilka tygodni przed świętami i przechowywać w zamrażarce.
Jakie ryby są najczęściej kupowane na Boże Narodzenie?
Królem Bożego Narodzenia jest niewątpliwie karp. Można go kupić żywego, a także świeżego, jako tusza czy filet.
- Dziś najwięcej sprzedaliśmy leszcza - mówi sprzedawca ryb z Lipna, który w piątek 8 grudnia był na targowisku w Golubiu-Dobrzyniu.
Na targowisku oferowane były ryby świeże i mrożone. - Mamy ryby mrożone, ale w zasadzie bez lodu - zaznaczał jeden ze sprzedawców.
W ofercie sprzedawców znalazły się; tołpyga, pstrąg, leszcz, dorsz, śledź, łosoś, miruna, srebrzyk, sandacz, sola, morszczuk, mintaj, tilapia, panga. Dostępne były też matiasy w wiadrach 3- i 1-kilogramowych.
Ile kosztują ryby? - ceny z targowiska w Kujawsko-Pomorskiem
Ceny ryb żywych, w całości, zaczynają się już od 14 zł/kg. Żywy karp oferowany był za 30 zł/kg. Filety mrożonych ryb zaczynały się od 18 zł i dochodziły do 70 zł. W poniższej galerii zobacz w galerii dokładne ceny ryb na targowisku w Kujawsko-Pomorskiem
Czytaj w serwisie
- Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu
- TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!
