Kowalski płacił za żywność więcej niż we wrześniu. Mowa o jednoprocentowym wzroście.
Co podrożało najbardziej? Warzywa (o 6,7%), masło (o 3,3%), owoce (o 2,5%). Za produkty z grupy „mleko, sery, jaja” konsument płacił o 1,3% więcej. A dokładnie:
- jaja - o 5,2%
- jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 1,4%
- mleko – o 0,4%
- sery i twarogi – o 0,3%
Sprawdź też:**Plony wysokie, ale... Niska zawartość cukru w burakach martwi rolników**
W październiku płaciliśmy więcej także za pieczywo (o 0,4%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,3%).
Co zatem było tańsze? Mąka (o 2,0%), cukier (o 1,8%), ryż (o 0,5%) i mięso (przeciętnie o 0,4%):
- drób – o 1,5%
- wieprzowina – o 1,3%
- wołowina utrzymała się na poziomie notowanym we wrześniu
- cielęcina podrożała - o 0,5%
Po 0,1% spadły ceny ryb i owoców morza oraz makaronów i produktów makaronowych.
GUS podaje, że ceny napojów bezalkoholowych - w porównaniu z poprzednim miesiącem - wzrosły o 0,1%. Więcej niż we wrześniu br. płacono za wody mineralne lub źródlane (o 0,6%), soki owocowe i warzywne (o 0,4%) kakao i czekoladę w proszku (o 0,3%) i herbatę (o 0,1%).
W dół poszły ceny kawy (o 0,3%) i napojów alkoholowych (o 0,4%).
W październiku za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,2% więcej.
Źródło informacji: GUS