https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki z konopi
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szklani groszków czekoladowych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli


PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy suche składniki: mąkę (oba rodzaje), płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło oraz mleko (w razie konieczności więcej niż 1/3 szklanki). Wsypujemy groszki czekoladowe i mieszamy. Gotowe ciasto (na około 9 porcji) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska