SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki z konopi
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki stopionego masła
- szczypta cynamonu
- 1/3 szklani groszków czekoladowych
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy suche składniki: mąkę (oba rodzaje), płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło oraz mleko (w razie konieczności więcej niż 1/3 szklanki). Wsypujemy groszki czekoladowe i mieszamy. Gotowe ciasto (na około 9 porcji) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!
