MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść w mroźne dni? Podpowiadamy

(maw)
Fot. materiały prasowe Dan Cake
Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywanie kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i zdrowe przekąski, dzięki którym po powrocie z mroźnego spaceru rozgrzejemy się w mig.

Dieta stosowana podczas zimy wcale nie musi być wysokokaloryczna. Powinna natomiast zawierać pokarmy obfite w białko, węglowodany złożone i oczywiście jak największą dawkę witamin oraz minerałów. A te przy odrobinie pomysłowości zamkniemy w szybkich, rozgrzewających przekąskach.

Alkohol wcale nie rozgrzewa

Aby utrzymać stałą temperaturę ciała warto wybierać energetyczne posiłki oraz stosować aromatyczne przyprawy. – Właściwości rozgrzewające ma głównie chili, kurkuma, kardamon, pieprz cayenne czy imbir - mówi dietetyk Aleksandra Lutkiewicz. Można je dodawać nie tylko do smacznych dań obiadowych i przekąsek, ale też do zdrowych koktajli owocowych.

Zamiast cytryny do gorącej herbaty możemy dodać łyżeczkę imbiru, który nie tylko rozgrzewa, ale też ma silne właściwości bakteriobójcze. Podobnie działają cebula, czosnek oraz popularne kiszonki, które są nie tylko źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz minerałów, ale też błonnik pokarmowego, który ułatwia trawienie.

- Pamiętajmy, że alkohol nie rozgrzewa, a wręcz działa odwrotnie. Dlatego proponowałabym jednak, by w wyjątkowo mroźne dni zrezygnować jednak z popularnej „herbatki z prądem" - mówi Aleksandra Lutkiewicz.

Postaw na szybkie i zdrowe przekąski

Podczas zimy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców. Dlatego też częściej wybieramy produkty węglowodanowe, takie jak makarony i kasze oraz mięsne. O tej porze roku narzekamy także na brak słońca i związany z tym gorszy nastrój i w związku z tym częściej sięgamy po słodkie przekąski, które zabijają głód, ale niestety są pozbawione wartości odżywczych.

– Zamiast batoników i czekoladek czy wątpliwej jakości jedzenia fast food-ów jedzonych w biegu, „na mieście”, warto samodzielnie przygotować w domu rozgrzewające przekąski. Wystarczy np. placki do tortilli i kilka dodatków, by przygotować sycący obiad czy kolację - mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Ciekawym połączeniem będzie tortilla z kaszą gryczaną i warzywami. Kasza gryczana to prawdziwe, polskie super food, a wielu zapomina o jej właściwościach, zwłaszcza o wysokiej zawartości białka, czy bogate w lizynę, której nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. - Co więcej, zawiera nawet dwa razy więcej błonnika niż ryż i makaron – idealnie sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej. – dodaje ekspert Dan Cake.

W mroźną pogodę odpowiednią ilość energii zapewni dieta bogata w węglowodany złożone – to właśnie z nich powinno pochodzić większość energii. Kasza czy pieczywo wieloziarniste powinny być ważną częścią codziennego menu.

Wideo: Jak przygotować śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację do pracy?/DDTVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska