Moda na pistacje
Śmiało można powiedzieć, że zapanował prawdziwy szał na pistacje. W sklepach i cukierniach aż roi się od pączków, rogalików, lodów, ciast i deserów z tymi pysznymi orzeszkami. Nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają – mają intensywny zielony kolor. Warto zatem przyjrzeć się bliżej tej modzie i sprawdzić, jakie właściwości prozdrowotne posiadają pistacje i kto powinien koniecznie włączyć je do swojej diety.
Jak spożywać pistacje?
Pistacje można spożywać na wiele różnych sposobów. W sklepach kupimy orzechy w wersji prażonej i solonej, w łupinkach lub obrane. Dostępne są również masła i kremy pistacjowe, jednak należy zawsze uważnie sprawdzać ich skład. Wiele z nich zawiera więcej olejów i słodzików niż samych orzechów, przez co mają one szkodliwy, a nie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Pistacje są smaczne same w sobie, a garść orzeszków można zjeść w ramach zdrowej przekąski między posiłkami. Świetnie sprawdzą się jako chrupiący dodatek do owsianki czy muesli, czy kruchych ciasteczek. Z kolei masło pistacjowe będzie idealną podstawą do kremów, polew i musów dodawanych do deserów.
Pistacje – wartości odżywcze
Pistacje mają wiele cennych składników, takich jak zdrowe tłuszcze i białko. Do tego miedź, fosfor, witaminy z grupy B, potas, luteinę, antyoksydanty, czy witaminę E. Dzięki temu korzystnie oddziałują na cały nasz organizm! Kto powinien spożywać je codziennie? Przy jakich chorobach i dolegliwościach są szczególnie polecane? Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii zdjęć!