Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co pić, gdy jest gorąco? Wodę. Jaką? [poradnik na lato]

Natalia Kwapisz / Gazeta Lubuska
fot. sxc
W sklepach pojawia się coraz więcej wód mineralnych. Niewiele osób wie, że niektóre mają tyle minerałów, co zwykła kranówka.

Jaką wodę pić?

Przeczytaj również:

- Lody i woda mineralne. To w tej chwili artykuły pierwszej potrzeby i największego zysku

- Czy pracownik może odmówić wykonania pracy z powodu tropikalnych upałów, jakie ostatnio panują w Polsce? Może...

Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego mówi wprost: - Na rynku znajduje się około 300 rodzajów wód butelkowanych, z czego tylko około 30 to wody zawierające składniki mineralne w ilościach powodujących korzystne oddziaływanie na zdrowie.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami to wody średnio i wysokozmineralizowane. Wody średniozmineralizowane zawierają od 500 do 1500 mg minerałów na litr, natomiast te wysokozmineralizowane mają ich już powyżej 1500 mg na litr. Pełnią one funkcję profilaktyczno-zdrowotną, ponieważ uzupełniają niedobory w diecie i są jedną z najlepszych form dostarczania minerałów do organizmu dzięki bardzo dobrze przyswajalnej postaci jonowej.

Ponadto w gronie wód butelkowanych znajdują się wody źródlane, które zawierają poniżej 500 mg minerałów na litr.

- Problem w tym, że konsumenci wodę sprzedawaną w butelkach nieodmiennie kojarzą z wodą mineralną, a to wielkie nieporozumienie - wyjaśnia Tadeusz Wojtaszek. Wód źródlanych nie należy mylić z mineralnymi, bo chociaż na etykietach często mają wypisane składniki mineralne, to jest ich tak mało, że nie mają one prozdrowotnego znaczenia dla organizmu.

Można je za to z powodzeniem stosować jako alternatywę zwykłej kranówki: do gotowania czy rozcieńczania soków.

Ale uwaga: - Takie wody można pić w celu ugaszenia pragnienia, pamiętając jednak, że spożywanie ich w większych ilościach wypłukuje z organizmu składniki mineralne - dodaje Wojtaszek.

Serwis Zdrowie - www.pomorska.pl/zdrowie

Wśród wód butelkowanych są też wody stołowe wzbogacone w składniki mineralne, przede wszystkim w magnez, wapń i jod, które podobnie jak wody mineralne służą celom zdrowotnym.

- Zdecydowanie odradzam spożywanie wód smakowych - mówi Anetta Makiewicz, dietetyk ze Słupska. - Zawierają one dużo szkodliwego cukru. Jeśli ktoś lubi wodę smakową, to do wody naturalnej może dodać plasterek cytryny - dodaje. Podobnego zdania są lekarze.

- To zwykłe wody aromatyzowane, bez żadnych wartości odżywczych. W dodatku ich słodki smak jest uzyskiwany za pomocą sztucznych i niezbyt zdrowych substancji chemicznych - radzi Zofia Klimczewska, internista ze Słupska.

Nieprawdą jest, iż woda niegazowana jest zdrowsza od gazowanej. - Woda gazowana zawiera dwutlenek węgla, który ma działanie bakteriobójcze - przyznaje Zofia Klimczewska. Poza tym w opinii wielu osób woda gazowana skuteczniej gasi pragnienie i lepiej smakuje. Trzeba jednak pamiętać, że bąbelki pobudzają przemianę materii i zwiększają apetyt, więc osoby, które są na diecie, powinny ich unikać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska