Kurkuma - jakie ma właściwości?
Kurkuma to roślina o nazwie ostryż długi (Curcuma longa L.), gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Inne używane nazwy to: szafran indyjski, ostryż Zohary, kurkuma długa, ostryż indyjski. Bulwę ostryżu mieli się i suszy i tak powstaje przyprawa kurkuma - żółtopomarańczowy proszek o charakterystycznym smaku i aromacie.
Za właściwości kurkumy, a także za jej charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor, odpowiadają głównie związki pod nazwą kurkuminoidów: kurkumina (to ten najważniejszy), demetoksykurkumina i bis-demetoksykurkumina.
Kurkuma to bogate źródło wielu witamin, m.in. witamin z rodziny B: B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E oraz K, zawiera także związki mineralne istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź oraz cynk.
Jak zrobić napój z kurkumą?
Kurkuma trudno się wchłania. Są jednak sposoby, by wzmocnić działanie kurkumy i poprawić jej wchłanianie. Pierwszy sposób to dodanie do wody odrobiny mleka - tłuszcz doskonale rozpuści składnik aktywny. Drugą metodą jest dodanie do wody małej ilości pieprzu. Jak wykazują badania, piperyna zawarta w pieprzu znacznie poprawia wchłanianie kurkumin.
Woda z kurkumą - na co pomaga?
Eksperci od żywienia i dietetyki zalecają picie wody z kurkumą codziennie. Najlepiej taki napój pić rano - wówczas przyniesie najwięcej korzyści naszemu organizmowi. To dzieje się z organizmem, gdy pijemy wodę z kurkumą - zobacz w galerii.
Zobacz także to:
► Jajka na miękko - takie są skutki ich jedzenia. Jak ugotować idealne jajka na miękko?