Spis treści
Czy cynamon jest zdrowy? Oto jego właściwości
Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw. Produkowana jest z wysuszonej kory cynamonowca celjońskiego. Wiele osób sięga po cynamon przez cały rok, jednak najchętniej jest wykorzystywany jesienią i zimą - to przyprawa bardzo aromatyczna i zdrowa. Zawiera sporo korzystnych składników i ma udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie.
To Cię teraz może zainteresować
- Na to pomaga kawa. Jaka kawa jest najlepsza? Przy takich schorzeniach warto pić kawę
- Przy tych schorzeniach nie można jeść pistacji. Tym osobom pistacje mogą zaszkodzić
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Najlepsze produkty o niskim indeksie glikemicznym. One wspomagają odchudzanie
Cynamon jest stosowany w kuchni, ale też w kosmetologii oraz lecznictwie. To jedna z podstawowych przypraw medycyny naturalnej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie właściwości posiada cynamon i jaki ma wpływ na organizm ma ta przyprawa korzenna.
Cynamon warto włączyć do diety, ponieważ dzięki swoim właściwościom ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Korzyści można czerpać już z odrobiny tej wyjątkowej przyprawy dodanej do ulubionych potraw i napojów.
Skutki jedzenia cynamonu - te osoby powinny stosować cynamon
Cynamon to przyprawa o wyjątkowym, bardzo intensywnym aromacie, jest słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smaku. W cynamonie znajdziemy takie wartości odżywcze, jak błonnik, wapń, magnez, fosfor i potas. Przyprawa ta zawiera też witaminy A, C i K.
100 gramów cynamonu to 247 kcal - jest to więc dość kaloryczna przyprawa, ale zwykle dodaje się tylko szczyptę. Łyżeczka cynamonu (około 3 gramów) zawiera tylko 6 kcal.
Cynamon ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie, wykazuje m.in. działanie:
- dezynfekujące,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwzapalne,
- rozgrzewające,
- antyoksydacyjne,
- cynamon przyspiesza przemianę materii.
Te osoby nie powinny dodawać cynamonu - przy takich schorzeniach cynamon może zaszkodzić
Cynamon ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety. Eksperci wymieniają jednak zarówno korzyści, jak i wady dodawania cynamonu.
W galerii poniżej zobacz, jakie są przeciwwskazania do jedzenia cynamonu i jak ta przyprawa wpływa na organizm: