Czy warto pić wino i dlaczego? Wpływ wina na zdrowie

imo
Wino posiada dobroczynne właściwości dla układu krwionośnego i spożywane od czasu do czasu w małej ilości (jedna lampka) przyniesie korzyści dla organizmu.

Musimy jednak pamiętać, że jest to alkohol, a więc obciążenie dla wątroby, dlatego spożywanie wina codziennie nie będzie korzystne dla tego narządu. W krajach winiarskich (Włochy, Francja, Hiszpania), gdzie spożycie wina jest największe, odnotowuje się najwięcej przypadków marskości wątroby.

Czerwone wino wytrawne to bogactwo substancji aktywnych. Zawiera:

- Antocyjany - zmniejszają stany zapalne, wzmacniają naczynia włosowate, przeciwdziałają agregacji płytek krwi, chronią przed chorobami układu krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca;

- Proantocyjany - wykazują silną aktywność przeciwutleniającą, wpływają na poprawę widzenia i krążenia krwi;

- Katechiny - usuwają z organizmu metale ciężkie, hamują procesy starzenia, obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego;

- Flawonole - zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ilość złego cholesterolu LDL w organizmie, a zwiększają ilość dobrego cholesterolu HDL.

Poznaj polską Toskanię! Wyrusz w podróż 5 szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji

Przewodnik interaktywny po polskiej Toskanii

Winiarska tradycja i pasja na dużym ekranie

Wideo

Materiał oryginalny: Czy warto pić wino i dlaczego? Wpływ wina na zdrowie - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie