Musimy jednak pamiętać, że jest to alkohol, a więc obciążenie dla wątroby, dlatego spożywanie wina codziennie nie będzie korzystne dla tego narządu. W krajach winiarskich (Włochy, Francja, Hiszpania), gdzie spożycie wina jest największe, odnotowuje się najwięcej przypadków marskości wątroby.
Czerwone wino wytrawne to bogactwo substancji aktywnych. Zawiera:
- Antocyjany - zmniejszają stany zapalne, wzmacniają naczynia włosowate, przeciwdziałają agregacji płytek krwi, chronią przed chorobami układu krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca;
- Proantocyjany - wykazują silną aktywność przeciwutleniającą, wpływają na poprawę widzenia i krążenia krwi;
- Katechiny - usuwają z organizmu metale ciężkie, hamują procesy starzenia, obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego;
- Flawonole - zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ilość złego cholesterolu LDL w organizmie, a zwiększają ilość dobrego cholesterolu HDL.
Poznaj polską Toskanię! Wyrusz w podróż 5 szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji

POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: INFO Z POLSKI. Pijani zrzucili wersalkę pod pędzący pociąg
Źródło:vivi24