https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dieta na nadciśnienie. To najlepiej jeść, żeby obniżyć ciśnienie - radzą dietetycy

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Co jeść przy nadciśnieniu? Kardiolodzy wymieniają listę najlepszych produktów obniżających ciśnienie krwi. To zdrowe dla serca jedzenie może pomóc regulować ciśnienie krwi i wspierać ogólne zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zobacz więcej!

Spis treści

Nadciśnienie tętnicze - objawy

Nadciśnienie to poważny problem w Polsce i na całym świecie. Wysokie ciśnienie krwi, lub nadciśnienie, może być spowodowane różnymi czynnikami, w tym genetyką, wiekiem, wyborami dotyczącymi stylu życia i podstawowymi problemami zdrowotnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca i choroba nerek. Stres, brak aktywności fizycznej i dieta bogata w sól, cukier i tłuszcz mogą również przyczyniać się do podwyższonego poziomu ciśnienia krwi - wyjaśniają kardiolodzy.

Szacuje się, że na nadciśnienie tętnicze choruje ponad 1 mld ludzi w wieku powyżej 25 lat - co stanowi 40 proc. mieszkańców całego świata! Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nadciśnienie tętnicze jest pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów na świecie.

Nadciśnienie w początkowej fazie może nie dawać objawów. Przy wzroście ciśnienia, mogą pojawić się bóle lub zawroty głowy, duszności, kołatanie serca, bezsenność czy zaburzenia widzenia. Nadciśnienie prowadzi do między innymi:

  • chorób serca,

  • zaburzeń pracy nerek

  • udaru mózgu.

Dieta na nadciśnienie

Dieta odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu ciśnienia krwi.

- Produkty spożywcze o wysokiej zawartości sodu, tłuszczów nasyconych i dodanych cukrów mogą zwiększać ciśnienie krwi. Natomiast dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i chude białka może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, magnez i błonnik - wymieniają eksperci.

Aby obniżyć ciśnienie należy zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w potas, a ograniczyć te z wysoką zawartością sodu. Dieta na nadciśnienie powinna zawierać duże ilości warzyw, owoców, tłustych ryb morskich, produktów zbożowych oraz orzechów i nasion.

To jeść, żeby obniżyć ciśnienie

Eksperci podpowiadają, jaki produkty spożywcze pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zobacz na poniższych slajdach:

Tych produktów unikaj przy nadciśnieniu

Przy problemach związanych z nadciśnieniem istotna jest dieta. Warto wyeliminować lub znacząco ograniczyć te produkty, które mogą podnosić ciśnienie. Na liście są między innymi:

  • kawa,

  • alkohol,

  • sól,

  • ryby wędzone,

  • słodycze,

  • chipsy,

  • wędliny,

  • napoje gazowane,

  • gotowe dania.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska