Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dirty Colours

Władysław Bibrowski Wszelkie pytania i sugestie (any questions and sugestions): [email protected]
fot. sxc
Wiadomo, internet to rewolucja. Wystarczy wklepać do Googla jakiekolwiek hasło i natychmiast pojawiają się setki związanych z tym tematem linków.

Na przykład idąc śladem artykułu "Żywność farbowana", z którego dowiedziałem się, że Parlament Europejski ma do 2010 roku zakazać stosowania niektórych barwników żywnościowych, gdyż zgodnie z definitywnymi rezultatami badań naukowych, wywołują nadpobudliwość u dzieci, wklepałem: Color food additives (barwniki spożywcze) i od razu mogłem sięgnąć do źródeł, przede wszystkim amerykańskich - może dlatego, że wpisałem "color" raczej niż angielskie "colour".

Producent dodatków dietetycznych Rung International swoją stronę www pt.: Food Additives - Ameliorating the Flavors, Enriching the Food (Dodatki spożywcze - Poprawianie smaków, Wzbogacanie jedzenia) rozpoczyna od starorzymskiej sentencji: People eat with their eyes as much as with their palates (ludzie jedzą oczyma nie mniej niż podniebieniem). Następnie informuje, że Food colors are used in virtually every food product (barwniki spożywcze są używane praktycznie we wszystkich produktach żywnościowych). Stwierdza, że the process of certification, assures safety, quality, consistency and strength of color additives (procedury certyfikowania barwników zapewniają, iż są one bezpieczne, odpowiedniej jakości i intensywności). Ale pod koniec tego public relations exercise wplątuje się willy-nilly (chcąc nie chcąc) zdanie zasiewające ziarenko wątpliwości: there is growing realization that the color additives should be used to the minimum (wzrasta świadomość, że barwniki żywnościowe powinny być używane w ilościach minimalnych).

Z innego źródła branżowej prawdy, z amerykańskiego żurnalu przemysłu chemicznego Chemical & Engineering News dowiadujemy się, że the dyes are processed under strictly controlled conditions and are held to very high standards of purity (kolory są wytwarzane w surowo przestrzeganych warunkach i podlegają najwyższym normom czystości), a poza tym stanowią część prastarych, naturalnych metod żywienia, bo na przykład Incas and Mayas used prickly pear parasites for centuries as a dye source (Inkowie i Majowie przez wieki stosowali pasożyty z kolczastej gruszki jako źródła koloru).

Kolejna strona - International Food Information Council. Na pytanie czy E-dodatki powodują nadpobudliwość u dzieci odpowiada krótko: - No - i sięga po konkluzje badań sprzed 25 lat there was no scientific evidence to support the claim that additives or colorings cause hyperactivity (nie było naukowych dowodów potwierdzających twierdzenie, że dodatki lub barwniki powodują nadpobudliwość).
Tak to link po linku, strona po stronie, widać że przemysł żywnościowy ze swoimi miliardami dolarów zdominował w Googlu hasło Color food additives.

Gorzej dziać się zaczyna po wklepaniu poisonous (trujące) colour food additives.
The Epoch Times z Nowego Yorku z 13.03.2007r. ostrzega: diseases such as cancer, diabetes, obesity, depression and asthma may be caused by food additives (takie choroby jak rak, cukrzyca, otyłość, depresja i astma mogą być spowodowane przez dodatki spożywcze).

Telegraph.co.uk z 6.09.2007r.: The Ł 750 000 study at Southampton University, as well as evidence from toxicologists elsewhere, has finally proven that fears about junk food are not just the preoccupation of a handful of neurotic families (Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Southampton, które kosztowały 750 000 funtów, jak również dowody innych toksykologów, ostatecznie udowodniły, że obawy dotyczące bezwartościowego jedzenia nie są tylko przedmiotem troski garstki neurotycznych rodzin).

Więc w końcu, na początku kwietnia br. The Food Standard Agency z Wielkiej Brytanii, która latami skłaniała się raczej ku argumentom producentów has finally called for a Europe-wide ban on six artificial food colourings after research found a link with hyperactivity in children (ostatecznie wezwała do europejskiego zakazu używania sześciu sztucznych barwników żywnościowych, po tym, gdy badania wykryły związek z nadpobudliwością u dzieci).

A co z dziesiątkami innych E-ulepszaczy? Ilu dzieciom I dorosłym przemysł spożywczy zepsuje zdrowie, zanim któreś z kolei badania wykażą szkodliwy wpływ? Powiem krótko: Na takie E mówię nie - I flee such E. To flee - uciec, umknąć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska