MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dobre, bo pełnoziarniste

(jot)
sxc.hu
Jeśli dbasz o linię, zrezygnuj z mąki, chleba, makaronów - doradzają niektóre poradniki. Nie każdy jednak makaron i nie każdy chleb powinien być na naszej czarnej liście. Te pełnoziarniste...

Produkty pełnoziarniste są zdrowe. Produkty pełnoziarniste pomagają lepiej funkcjonować naszemu organizmowi (witaminy, błonnik, składniki mineralne i inne wartości odżywcze).

Dzięki produktom pełnoziarnistym ryzyko choroby niedokrwiennej serca i niektórych chorób nowotworowych zmniejsza się aż o 30 procent. Co więcej, regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza również ryzyko wystąpienia udaru mózgu i cukrzycy typu 2.

Tylko jak te produkty pełnoziarniste rozpoznać? Niektórzy twierdzą, że np. chleb - po ciemnym kolorze. Teoretycznie tak, choć niektóre ciemne chlebki swoja barwę zawdzięczają tylko karmelowi, który piekarze dodają czasami do wypieków. Rada? Warto czytać dokładnie podawany na etykietach skład produktu. Można też zwrócić uwagę na parę szczegółów:

- pełnoziarnisty, razowy chleb jest ciężki, lekko "gliniasty" i ma szarobrązowy kolor;

- ryż brązowy ma długie, jasnobrązowe ziarenka z jasnymi plamkami na końcach,
widać, że jest "nieoszlifowany";

- makaron pełnoziarnisty oprócz tego, że jest ciemniejszy od zwykłego pszennego, w swojej strukturze widoczne ma drobne cząstki otrąb;

- mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i nieco ciemniejsza niż biała pszenna.

Smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska