Produkty pełnoziarniste są zdrowe. Produkty pełnoziarniste pomagają lepiej funkcjonować naszemu organizmowi (witaminy, błonnik, składniki mineralne i inne wartości odżywcze).
Dzięki produktom pełnoziarnistym ryzyko choroby niedokrwiennej serca i niektórych chorób nowotworowych zmniejsza się aż o 30 procent. Co więcej, regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza również ryzyko wystąpienia udaru mózgu i cukrzycy typu 2.
Tylko jak te produkty pełnoziarniste rozpoznać? Niektórzy twierdzą, że np. chleb - po ciemnym kolorze. Teoretycznie tak, choć niektóre ciemne chlebki swoja barwę zawdzięczają tylko karmelowi, który piekarze dodają czasami do wypieków. Rada? Warto czytać dokładnie podawany na etykietach skład produktu. Można też zwrócić uwagę na parę szczegółów:
- pełnoziarnisty, razowy chleb jest ciężki, lekko "gliniasty" i ma szarobrązowy kolor;
- ryż brązowy ma długie, jasnobrązowe ziarenka z jasnymi plamkami na końcach,
widać, że jest "nieoszlifowany";
- makaron pełnoziarnisty oprócz tego, że jest ciemniejszy od zwykłego pszennego, w swojej strukturze widoczne ma drobne cząstki otrąb;
- mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i nieco ciemniejsza niż biała pszenna.
Smacznego.