Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś świętujemy na okrągło dzień pizzy

(JPL)
Pizza jest najczęściej zamawianym przez Polaków daniem na wynos
Pizza jest najczęściej zamawianym przez Polaków daniem na wynos Monika Wieczorkowska
Dzisiaj (9 lutego) obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nic dziwnego - okrągły placek jest jednym z najpopularniejszych dań nie tylko w swojej kolebce, czyli we Włoszech. Codziennie na świecie sprzedaje się ok. 13 mln placków!

Historia pizzy wiąże się nierozerwalnie z Neapolem. Na początku piekarze używali placków, aby sprawdzać temperaturę pieca. Upieczone pizze dostawali biedni. Z czasem, a dokładnie w XVII wieku, placek zaczęto pokrywać białym sosem, później oliwą, serem i pomidorami.

Teraz dobór składników jest absolutnie dowolny - można nawet zjeść pizzę z ziemniakami i boczkiem, czy z grillowaną rybą. Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś - takie składniki natomiast znalazły się na najdroższej pizzy świata, którą przygotował włoski kucharz, Domenico Crolla. Jak czytamy w informacji prasowej Tarsmak, placek kosztował 3 tysiące dolarów!

Zapytaliśmy znane osoby z regionu o to, czy pizza gości na stałe w ich menu. - Oj tak, bardzo ją lubię - odpowiedział od razu Tomasz Rega, radny Prawa i Sprawiedliwości z Bydgoszczy. - Dużo jadam na mieście i najczęściej wybieram właśnie pizzerie, mam kilka swoich ulubionych. Zazwyczaj wybieram dość popularne składniki, jak szynka, boczek.
- A czy ma Pan jakiś sprawdzony przepis na pizzę, który wykorzystuje Pan w domu? - Zdecydowanie nie, do gotowania, szczerze mówiąc mam dwie lewe ręce - odpowiada Rega. - Umiem usmażyć jajecznicę i zrobić herbatę - śmieje się. - Najlepiej iść na pizzę do jakiejś knajpki. Na pewno zrobimy tak w niedzielę z całą rodziną. Tylko wiem, jak to się skończy. Moje córki zjedzą wszystko co na pizzy i dla mnie zostanie samo ciasto - dodaje z uśmiechem.

Przeczytaj także: 9 lutego to światowy dzień pizzy. Bon appetit!
Marek Nowak, dyrektor szpitala w Grudziądzu również jest wielkim miłośnikiem włoskiego placka. - Uwielbiam, pizza kusi mnie na każdym kroku, ale najlepiej mimo wszystko smakuje we Włoszech - opowiada. - Zdarza się również, że robimy sobie pizzę w domu, sekretu ciasta nie zdradzę, bo go nie znam, robią je moje córki. Ale w domu kładziemy na placek wszystko, co się nawinie. Niestety na koniec muszę powiedzieć coś smutnego - mówi. - Moja żona ogranicza mi dostęp do pizzy, mam trzymać wagę, więc nie wiem czy w niedzielę będę mógł świętować - śmieje się.

Dla tych, którzy pizzę kochają, ale zwracają uwagę na zdrową dietę pizzermani też mają propozycję. - Można przygotować ciasto na pizzę przy użyciu mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej - mówi specjalista z jednego z toruńskich lokali. - Do tego polecam olej z pestek winogron zamiast zwykłej oliwy. A jeśli chodzi o dodatki, to najlepiej sprawdzą się owoce morza i świeże warzywa, jak pomidory, szparagi, rukola. Gorzej sprawa wygląda z serem, bez którego żadna pizza obyć się nie może. Ale raz w roku, chyba można sobie pozwolić na małe szaleństwo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska