Historia pizzy wiąże się nierozerwalnie z Neapolem. Na początku piekarze używali placków, aby sprawdzać temperaturę pieca. Upieczone pizze dostawali biedni. Z czasem, a dokładnie w XVII wieku, placek zaczęto pokrywać białym sosem, później oliwą, serem i pomidorami.
Teraz dobór składników jest absolutnie dowolny - można nawet zjeść pizzę z ziemniakami i boczkiem, czy z grillowaną rybą. Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś - takie składniki natomiast znalazły się na najdroższej pizzy świata, którą przygotował włoski kucharz, Domenico Crolla. Jak czytamy w informacji prasowej Tarsmak, placek kosztował 3 tysiące dolarów!
Zapytaliśmy znane osoby z regionu o to, czy pizza gości na stałe w ich menu. - Oj tak, bardzo ją lubię - odpowiedział od razu Tomasz Rega, radny Prawa i Sprawiedliwości z Bydgoszczy. - Dużo jadam na mieście i najczęściej wybieram właśnie pizzerie, mam kilka swoich ulubionych. Zazwyczaj wybieram dość popularne składniki, jak szynka, boczek.
- A czy ma Pan jakiś sprawdzony przepis na pizzę, który wykorzystuje Pan w domu? - Zdecydowanie nie, do gotowania, szczerze mówiąc mam dwie lewe ręce - odpowiada Rega. - Umiem usmażyć jajecznicę i zrobić herbatę - śmieje się. - Najlepiej iść na pizzę do jakiejś knajpki. Na pewno zrobimy tak w niedzielę z całą rodziną. Tylko wiem, jak to się skończy. Moje córki zjedzą wszystko co na pizzy i dla mnie zostanie samo ciasto - dodaje z uśmiechem.
Przeczytaj także: 9 lutego to światowy dzień pizzy. Bon appetit!
Marek Nowak, dyrektor szpitala w Grudziądzu również jest wielkim miłośnikiem włoskiego placka. - Uwielbiam, pizza kusi mnie na każdym kroku, ale najlepiej mimo wszystko smakuje we Włoszech - opowiada. - Zdarza się również, że robimy sobie pizzę w domu, sekretu ciasta nie zdradzę, bo go nie znam, robią je moje córki. Ale w domu kładziemy na placek wszystko, co się nawinie. Niestety na koniec muszę powiedzieć coś smutnego - mówi. - Moja żona ogranicza mi dostęp do pizzy, mam trzymać wagę, więc nie wiem czy w niedzielę będę mógł świętować - śmieje się.
Dla tych, którzy pizzę kochają, ale zwracają uwagę na zdrową dietę pizzermani też mają propozycję. - Można przygotować ciasto na pizzę przy użyciu mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej - mówi specjalista z jednego z toruńskich lokali. - Do tego polecam olej z pestek winogron zamiast zwykłej oliwy. A jeśli chodzi o dodatki, to najlepiej sprawdzą się owoce morza i świeże warzywa, jak pomidory, szparagi, rukola. Gorzej sprawa wygląda z serem, bez którego żadna pizza obyć się nie może. Ale raz w roku, chyba można sobie pozwolić na małe szaleństwo.
Przeczytaj także: Dziś światowy dzień pizzy. Zrób swoją własną pizzę!
Czytaj e-wydanie »