Festiwal Smaku w Grucznie - będzie się działo! [program imprezy]

Andrzej Bartniak
Andrzej Bartniak
Jak powinny smakować: sery, wędliny, miody czy chleb? Z pewnością odpowiedź na to pytanie znajdziemy podczas rozpoczynającego się jutro Festiwalu Smaku. To jedna z najbardziej smakowitych i prestiżowych imprez kulinarnych w regionie.

Renoma, jaką Festiwal Smaku w Grucznie cieszy się nie tylko w regionie, w najmniejszym stopniu nie jest dziełem przypadku.

Każdą kolejną edycję poprzedzają kilkumiesięczne, intensywne przygotowania, w których uczestniczą przede wszystkim członkowie Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. To za ich sprawą w sobotę (18 sierpnia), w Grucznie zjawi się zapewne kilkanaście tysięcy: poszukiwaczy dawnych smaków, koneserów potrafiących docenić wyszukane aromaty, właścicieli obiektów gastronomicznych chcących poszerzyć menu o ciekawe pozycje czy konsumentów, pragnących spróbować jedzenia innego od tego, co oferuje większość sklepów.

Festiwal Smaku w Grucznie. Pani Iwona nagrodzona po raz trzeci

Sobotni program imprezy otwiera o godz. 10 turniej kucharzy. W specjalnym namiocie doświadczeni mistrzowie patelni, reprezentujący restauracje i hotele z kilkunastu miejscowości, będą uwijać się nad konkursowymi daniami.

Około 11 ruszą warsztaty kulinarne "Smak dzieciństwa". Ci, którzy zdecydują się wziąć w nich udział, nauczą się m.in. wyrabiać mąkę w żarnach, wypiekać podpłomyki, przygotowywać sezonowe napoje oraz spróbują zrobić jakieś małe dzieło sztuki ze zbóż i ziół.

Około godz. 17 poznamy decyzję jurorów oceniających konkursowe produkty oraz nalewki. Jeśli ktoś nie będzie miał ochoty wysłuchiwać listy nagrodzonych, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym czasie uczestniczył w pokazach: pracy psów pasterskich, koni pociągowych czy starych maszyn rolniczych. - W tym roku oprócz dobrze znanego już zaganiania owiec pokażemy także jak psy pasterskie pracują ze stadem kaczek - tłumaczy Jarosław Pająkowski, jeden z pomysłodawców festiwalu.

Festiwal Smaku 2011 - przyszedł czas na podsumowania

Lody The Beatles

Nie jest wykluczone, że tegoroczne kulinarne wydarzenie w Grucznie zapadnie wielu w pamięci również za sprawą muzyki. Konkretnie zespołu The Beatles. W sobotę przypada 50. rocznica pierwszego koncertu, jaki w ostatecznym składzie: John, Paul, Ringo i George zagrała czwórka chłopców z Liverpoolu. Tę niezwykłą atmosferę lat 60. będzie próbował na scenie wskrzesić zespół Żuki, obchodzący w tym roku swoje 25-lecie istnienia. Muzycy wystąpią w dwóch setach o 18.30 i 20.00.

W nawiązaniu do słynnej piosenki Beatlesów "Strawberry fields forever" czterech wystawców przygotuje na sobotę specjalne lody truskawkowe.

Ci, którzy nie zdołają dojechać do Gruczna w sobotę, niewiele stracą jeśli pojawią się tam w niedzielę (19 sierpnia). Z wyjątkiem części muzycznej, program VII edycji jest podobny.

Od godz. 10 wystawcy znowu kusić będą aromatycznymi: dziczyzną, rybami, grzybami, powidłami czy tak chętnie pałaszowanymi różnego rodzaju kluskami. Organizatorzy przygotowali miejsce dla 120 stoisk. Tym razem dość mocno mają swoją obecność zaakcentować wytwórcy z województwa łódzkiego. Dowodem na to, że sława Festiwalu Smaku wybiega daleko poza granice województwa może być zapowiedź francuskiej telewizji publicznej zamierzającej zrealizować reportaż o festiwalu.

Ludzie coraz więcej oczekują od Festiwalu Smaku

Znacznie bardziej Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły cieszy jednak fakt, że po pierwsze, mimo wielu podobnych imprez, ta w Grucznie przyciąga co roku ponad 20 tys. gości, a po drugie, lista wystawców robi wrażenie na znawcach branży spożywczej.

- Swoje stoiska ustawiają producenci, którzy nie muszą martwić się o zbyt, a mimo to przyjeżdżają do nas, bo uważają, że wypada tu być - podkreśla Pająkowski. - To chyba nasz największy sukces i zarazem zysk dla festiwalowych gości, mających sposobność spróbować wyrobów wyjątkowych i raczej trudno dostępnych.

Wyświetl większą mapę

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Wideo

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
aaa

Ciekawe ile na tej imprezie zarabia dyrektor Pająkowski, który tam  podobno nie występuję jako dyrektor??

s
smakosz

Bardziej to był festiwal kultury żydowskiej niż festiwal smaku. Impreza spaprana. Że by nie było - przeciw nim nie mam nic - życzę im szczerze od serca dokładnie tego samego czego oni życzą dla mnie.

G
Gość

To chyba jakiś żart? , kól gospodyń nie ma , bo za drogo - nie wierzę.

u
uczestnik

A KOD dostał miejsce za darmo i w bardzo atrakcyjnym miejscu. Czy to przypadek ?

j
janusz

.
Pytam-dlaczego miód taki drogi,a wie Pan ile kosztuje miejsce na tym,, błotnym" Festiwalu

 

G
Gość

jakie ceny za stoisko- takie ceny za towar

R
Red

A ceny takie, że prawie padłem. No ale dobry towar musi kosztować...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3