Kapłon to nie tylko wykastrowany, ale też specjalnie utuczony młody kogut. W XVI i XVII wieku był wykwintnym i popularnym daniem. Kapłony kastrowane są po ok. 10 tygodniach. Ubój następuje, gdy mają 150 - 180 dni. Osiągają wtedy wagę od 2,5 do 5 kg.
Łosoś może nie dopłynąć
Dania popisowe z kapłonów mają przyrządzić specjaliści, którzy zmierzą się w tegorocznym Turnieju Kucharzy podczas piątego już Festiwalu Smaku w Grucz-nie. Początkowo podstawą ich menu miał być dziki łosoś wiślany. - Nie wiadomo jednak czy przy tych anomaliach pogodowych w ogóle wpłynie on do Wisły, dlatego postawiliśmy na kapłony. Ich mięso się wyróżnia, jest bez porównania lepsze od mięsa kurczaka - tłumaczy Jarosław Pają-kowski, komisarz Festiwalu Smaku.
Do jego biura trafiło już 90 zgłoszeń od wystawców kulinarnych. Zapowiada się też kilkanaście stoisk informacyjnych. - Z nowości będzie kwas chlebowy z Białorusi, najlepszy w Europie oraz cydr - popularny dawniej, musujący napój alkoholowy z jabłek.Specjalizują się w nim Francuzi i Hiszpanie. U nas też zarekomenduje go mistrz z kraju Basków.
Pokaz koni pociągowych
Jak zawsze, oprócz jedzenia i picia, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły - organizator Festiwalu Smaku - szykuje rozmaite widowiska. - Nie mieliśmy dotąd pokazu pracy koni pociągowych, ale w tym roku się to zmieni - informuje Jarosław Pająkowski.