Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaku w Grucznie. Zgłosiło się ponad stu wystawców!

(aga)
Podczas Festiwalu Smaku do Gruczna zjeżdza tłum ludzi!
Podczas Festiwalu Smaku do Gruczna zjeżdza tłum ludzi!
Mięso kastrowanego koguta to rarytas w porównaniu z mięsem tradycyjnego kurczaka.Będzie okazja posmakować go 21 i 22 sierpnia w Grucznie.

Kapłon to nie tylko wykastrowany, ale też specjalnie utuczony młody kogut. W XVI i XVII wieku był wykwintnym i popularnym daniem. Kapłony kastrowane są po ok. 10 tygodniach. Ubój następuje, gdy mają 150 - 180 dni. Osiągają wtedy wagę od 2,5 do 5 kg.

Łosoś może nie dopłynąć

Dania popisowe z kapłonów mają przyrządzić specjaliści, którzy zmierzą się w tegorocznym Turnieju Kucharzy podczas piątego już Festiwalu Smaku w Grucz-nie. Początkowo podstawą ich menu miał być dziki łosoś wiślany. - Nie wiadomo jednak czy przy tych anomaliach pogodowych w ogóle wpłynie on do Wisły, dlatego postawiliśmy na kapłony. Ich mięso się wyróżnia, jest bez porównania lepsze od mięsa kurczaka - tłumaczy Jarosław Pają-kowski, komisarz Festiwalu Smaku.

Do jego biura trafiło już 90 zgłoszeń od wystawców kulinarnych. Zapowiada się też kilkanaście stoisk informacyjnych. - Z nowości będzie kwas chlebowy z Białorusi, najlepszy w Europie oraz cydr - popularny dawniej, musujący napój alkoholowy z jabłek.Specjalizują się w nim Francuzi i Hiszpanie. U nas też zarekomenduje go mistrz z kraju Basków.

Pokaz koni pociągowych

Jak zawsze, oprócz jedzenia i picia, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły - organizator Festiwalu Smaku - szykuje rozmaite widowiska. - Nie mieliśmy dotąd pokazu pracy koni pociągowych, ale w tym roku się to zmieni - informuje Jarosław Pająkowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska