Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Forum Trzody Chlewnej i konferencja o wieprzowinie w Minikowie

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
"Policzmy, czy to się opłaca – analiza ekonomiczna tuczu" - to jeden z tematów konferencji, która będzie omówiony w Minikowie
"Policzmy, czy to się opłaca – analiza ekonomiczna tuczu" - to jeden z tematów konferencji, która będzie omówiony w Minikowie Pixabay
Co zrobić, żeby produkcja wieprzowiny była bardziej opłacalna? Odpowiedzi na to pytanie będą padać 13 marca 2024 r. w Minikowie. Przyjedzie tam wielu ekspertów.

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Grupa Operacyjna EPI-AGRI Konsorcjum zapraszają na Forum Trzody Chlewnej i konferencję, która podsumuje działalność Konsorcjum. Wydarzenie zaplanowano na 13 marca (środa) 2024 r. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie. Odbędzie się stacjonarnie oraz online. Uczestnicy proszeni są o rejestrację udziału do 8 marca przez formularz zgłoszeniowy na stronie www.kpodr.pl.

Tutaj znajdziesz formularz zgłoszeniowy na Forum Trzody Chlewnej.

Początek o godz. 10. Wśród prelegentów będzie wielu ekspertów. Nie pominą problemów związanych z paszami, afrykańskim pomorem świń oraz wyników badań dotyczących konsumpcji wieprzowiny. Program podzielony jest na dwie części: Forum Trzody Chlewnej i konferencję pt. „System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny”.

Program

Forum Trzody Chlewnej

  • 10:00 – 10:15 Otwarcie Forum i Konferencji - dr Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • 10:15 – 10:45 Higiena pasz jako element zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów w zakresie zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności - dr inż. Jakub Borkowski, KPODR w Minikowie, oddział w Zarzeczewie
  • 10:45 – 11:15 Zasady bioasekuracji, kwarantanny i ochrony stad trzody chlewnej przed wirusem ASF - dr n. wet. Michał Kaczmarowski, Inspekcja Weterynaryjna w Toruniu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • 11:15 – 11:30 Przerwa

System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny

  • 11:30 – 12:00 Droga do optymalnego żywienia tuczników – wyniki badań - dr hab. Piotr Dorszewski, KPODR w Minikowie
  • 12:00 – 12:30 Policzmy, czy to się opłaca – analiza ekonomiczna tuczu - dr hab. Roman Sass, Akademia Kujawsko-Pomorska w Bydgoszczy
  • 12:30 – 13:00 Dobra wieprzowina – wyniki analiz mięsa - dr hab. Dariusz Lisiak, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie
  • 13:00 – 13:15 Przerwa
  • 13:15 – 13:45 Co myślimy o wieprzowinie – wyniki badań konsumenckich - dr Ruta Śpiewak, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN w Warszawie
  • 13:45 – 14:15 Jak osiągnąć dobrą jakość mięsa – założenia systemu jakości gwarantującego dobrą wieprzowinę - dr hab. Tomasz Florowski, mgr Tomasz Parzybut - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Warszawie.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska