Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Grupa Operacyjna EPI-AGRI Konsorcjum zapraszają na Forum Trzody Chlewnej i konferencję, która podsumuje działalność Konsorcjum. Wydarzenie zaplanowano na 13 marca (środa) 2024 r. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie. Odbędzie się stacjonarnie oraz online. Uczestnicy proszeni są o rejestrację udziału do 8 marca przez formularz zgłoszeniowy na stronie www.kpodr.pl.
Tutaj znajdziesz formularz zgłoszeniowy na Forum Trzody Chlewnej.
Początek o godz. 10. Wśród prelegentów będzie wielu ekspertów. Nie pominą problemów związanych z paszami, afrykańskim pomorem świń oraz wyników badań dotyczących konsumpcji wieprzowiny. Program podzielony jest na dwie części: Forum Trzody Chlewnej i konferencję pt. „System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny”.
Program
Forum Trzody Chlewnej
- 10:00 – 10:15 Otwarcie Forum i Konferencji - dr Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie
- 10:15 – 10:45 Higiena pasz jako element zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów w zakresie zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności - dr inż. Jakub Borkowski, KPODR w Minikowie, oddział w Zarzeczewie
- 10:45 – 11:15 Zasady bioasekuracji, kwarantanny i ochrony stad trzody chlewnej przed wirusem ASF - dr n. wet. Michał Kaczmarowski, Inspekcja Weterynaryjna w Toruniu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
- 11:15 – 11:30 Przerwa
System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny
- 11:30 – 12:00 Droga do optymalnego żywienia tuczników – wyniki badań - dr hab. Piotr Dorszewski, KPODR w Minikowie
- 12:00 – 12:30 Policzmy, czy to się opłaca – analiza ekonomiczna tuczu - dr hab. Roman Sass, Akademia Kujawsko-Pomorska w Bydgoszczy
- 12:30 – 13:00 Dobra wieprzowina – wyniki analiz mięsa - dr hab. Dariusz Lisiak, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie
- 13:00 – 13:15 Przerwa
- 13:15 – 13:45 Co myślimy o wieprzowinie – wyniki badań konsumenckich - dr Ruta Śpiewak, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN w Warszawie
- 13:45 – 14:15 Jak osiągnąć dobrą jakość mięsa – założenia systemu jakości gwarantującego dobrą wieprzowinę - dr hab. Tomasz Florowski, mgr Tomasz Parzybut - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Warszawie.
